Greške – Da li ih pravite? – Blog

 

„ Osoba koja ne greši, nikad nije probala nešto novo.“ 

                                                                                                                                                                            Albert Ajnštajn

 

Da li i vi pravite greške? Da li ih priznajete? Da li se izvinjavate? Da li ste svesni njih? Da li ih ispravljate? Da li okrivljujete druge za njih? Svi mi pravimo greške, bilo na profesionalnom ili privatnom planu, ali ono što nas razlikuje od drugih jeste naša reakcija na njih i kako se nosimo sa novonastalom situacijom.

blog greska


Pre nego što utvrdimo šta možemo učiniti pošto je greška učinjena, moramo znati šta je dovelo do nje. Prema definiciji: „Greška je mana u određenim akcijama, kalkulacijama, razmišljanju i zaključivanju, što se dešava usled nedovoljeno rezonovanja, nesmotrenosti i nedostatka znanja.“ Ne treba samo da razmišljamo kako da ispravimo greške, mi se moramo suočiti sa njima. Moramo utvrditi odakle su došle i šta se to dešava duboko u nama što nas izaziva da ih počinimo. Da li je zbog toga što smo lenji i nedovoljno pažljivi, ili ne želimo da previše razmišljamo dok radimo? Možda je i nedostatak znanja u određenoj situaciji.

Ukoliko ste već počinili grešku, evo nekoliko saveta šta možete nakon toga uraditi:

  • Prihvatanje greške: Da li ste svesni da ste napravili grešku? Često se dešava da smo nesvesni greške koju smo mi napravili i krivicu prebacujemo na nekog drugog. Prvu stvar koju treba uraditi jeste prihvatiti činjenicu da smo mi bili glavni krivci. Moramo preuzeti odgovornost za naša delovanja i greške koje su nastupile nakon. Prihvatanje ili neprihvatanje grešaka je direktno povezano sa egom. Naš ego nam ne dozvoljava da priznamo da smo pogrešili pošto bi to značilo poraz/smrt za ego.


  • Izvinjenje: Uputiti izvinjenje u svakoj situaciji (da iskreno to mislimo) je odličan pokazatelj jakog karaktera.  Mi se retko izvinjavamo. Možda i priznamo da nismo u pravu, ali se zbog toga ne izvinjavamo. Neki veruju da je izvinjenje znak slabosti i pokornosti. I ovo je opet u direktnoj vezi sa našim egom. Ego ima problem sa izvinjavanjem, ne vi!


  • Oprostiti sebi: Ko radi taj i greši. Nije kraj sveta ako ste pogrešili. U zavisnosti od našeg karaktera, mi često kažnjavamo sebe zbog naših grešaka i dodajemo dodatni teret koji će još zakomplikovati situaciju. Daleko je značajnije da se suočimo sa problemom, rešimo ga i naučimo da u budućnosti ne napravimo istu grešku ponovo.


  • Rešavanje problema: Najbitnije je da rešite sami problem. Uradite sve što je u vašoj moći da ispravite grešku. Pokušajte svesti pomoć drugih resursa (ljude, novac, materijale, itd) na minimum. Dodatni angažman drugih resursa će samo doneti veće troškove.


  • Analiziranje situacije: Jednom kada ste rešili problem, uradite kratku analizu sebe i ustanovite šta je dovelo do greške na prvom mestu. Saznajte koji faktor je uticao na vašu odluku. Ovako ćete se suočiti sa problemom i pronaći njegov izvor. Time ćete smanjiti mogućnost na minimum da se greška ponovo dogodi.


Želimo vam uspeh u promenama!Petar Lazarov

Član tima

Macedonia Export

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva