Da li ste dete emocionalno nezrelih roditelja? Piše: psiholog Nikica Stanojković

Čitajući ovu knjigu, često sam pravio pauze, nekad kraće, a nekada duže, po par sati. Uzrok tome je bio sam tekst- terao me je na razmišljanje, nekada i provocirao da dobrano promislim o nekim svojim uverenjima, pa i postupcima. Nudio je neka nova rešenja, neke originalne uvide i savete za rekomponovanje odnosa koje imamo sa svojim bližnjima. To je veliki doprinos ove knjige, možda i najveći- osim psihološkog (bolje reći- terapeutskog) sagledavanja prošlosti i sadašnjosti, koje se vrši preispitivanjem naše uloge deteta u odnosu na svoje roditelje, iskustva i saveti koje Lindzi Gibson nudi nam mogu pomoći i u budućnosti, time što nam ukazuje koje greške ne treba ponoviti (u odnosima sa našom decom, partnerom…), a ako se to i desi- kako da ih ispravimo.

Shvatio sam da je susret sa onim što ova knjiga sa sobom donosi nešto najsličnije razgovoru sa psihologom/terapeutom, a sve iz komfora sopstvene sobe ili fotelje. Zbog toga sam pravio česte pauze- da bih “svario” neke teze koje su mi bile na prvi pogled problematične ili zamršene. Preko introspekcije, dijaloga sa samim sobom, diskutovao sam o ponuđenim rešenjima i predlozima, nalazio dobre i loše strane i tek tada bih nastavljao sa čitanjem. Neretko bih u daljem tekstu nailazio na delove gde se i sam autor pita koji je put ispravan, prepuštajući rešenje čitaocu. To rešenje (ili bolje reći- razrešenje) nam Gibson nudi, ali i sama napominje da smo još daleko od toga da postanemo srećniji ili (samo)svesniji. Potrebno je te odluke ili uvide sprovesti u delo, što nikada nije lako. Znajući to, kao iskusan psihoterapeut, ona nudi pomoć i smernice u vidu saveta i preporuka, ali nikako naredbi ili zapovesti. Ton kojim ovo delo odiše preporučujem i prilikom susreta i suočavanja sa osobama koje su nam rodbinski bliske, ali emocionalno daleke- blag i dobronameran, ali autoritativan; kompromisan i neagresivan, ali odlučan i ubedljiv.

Delo pred vama je napisano specifičnim stilom: sa jedne strane, iako (ili bar ne preterano teško) je razumeti čak i komplikovane psihološke pojmove (oko čijeg značenja i dan danas postoje sporovi u stručnoj javnosti). Tome posebno doprinose životni primeri iz bogate terapeutske karijere pisca. Ti su primeri životni i zanimljivi i ne baš uvek sa srećnim završetkom. To nam ukazuje i na već pomenuti stil autora- ona nudi put, ne i rešenje; ona nudi izazov, na nama je da ga prihvatimo ili ne. Svakako nudi smernice za jedan hrabar preokret u našim životima, koji će obogatiti i osvestiti našu ličnost, kao i naše trenutne i buduće odnose sa ljudima koji nas okružuju. Dovoljno je ova knjiga uradila ako makar načinite i jedan korak napred, jer i put od hiljadu milja započinje jednim korakom.

Knjiga “Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja” je na mene uticala profesionalno i lično. S obzirom da sam školski psiholog, ona nudi jedan nov i akademski ubedljiv način posmatranja međuljudskih odnosa, pogotovo porodičnih. Nebrojeno puta viđam toksične, egocentrične i neosvešćene roditelje koji pod maskom ljubavi, zabrinutosti i zainteresovanosti utiču na svoju decu na takav način da ih od najranijih školskih godina praktično udaljavaju od realnih šansi da ta deca budu ispunjena, srećna i normalna. Sada mogu da njima, naravno onima koji su otvorenijeg uma, preporučim nešto za čitanje, a da sa decom pokušam da primenim neke od smernica koje Gibson nudi. Naravno, ova knjiga nije namenjena školarcima, ali se nadam da na neke stvari mogu čak i njima da ukažem. Što se tiče ličnog plana, uspela je da me oslobodi određenog osećaja krivice vezanog za neke moje porodične odnose iz bliske prošlosti. Ispalo je da sam, zbog instinkta i iskustva, preduzeo prave korake, za koje u to vreme nisam bio siguran da su za opšte dobro. Shvatio sam da i nisu bili, već su bili za moje dobro. Vremenom, postale su dobro za sve i ova knjiga mi je objasnila i rasvetlila kako je do toga došlo. Takođe, utiče i na moju sadašnjost, preko boljeg razumevanja zašto su neki odnosi u mojoj užoj porodici takvi kakvi jesu i kako ih popraviti, ali pre svega ih osvestiti i razumeti.

Čitajući ovu knjigu, često ćete praviti pauze, nekad kraće, a nekada duže, po par sati. Uzrok tome će biti sam tekst-posle završetka čitanja shvatićete da ste se promenili.

 

Nikica Stanojković,

školski psiholog

 

Knjigu “Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja” poručite na Finesa sajtu putem ovog linka. 

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva