“Kako doneti pravu odluku?” – Blog

Često se nalazimo u situaciji kada je neophodno da donesemo odluku. Nemamo problema sa donošenjem lakih, svakodnevnih odluka na koje smo navikli. Međutim kada moramo da donesemo odluku koja je od velikog značaja za nas, našu porodicu, kompaniju ili okruženje, tada osećamo da smo u problemu i teško nam je da napravimo pravi izbor. Šta možemo da uradimo u tim situacijama i kakav je mogući ishod u zavisnosti od našeg postupanja pročitajte u sledećim scenarijima:

kako-doneti-pravu-odluku–         Put 1: Ne donosimo odluku već je samo „Sakrijemo pod tepih“ i sačekamo da se situacija reši sama od sebe. Ponekad je ovo dobra solucija, ali samo u slučaju kada nemamo dovoljno neophodnih  informacija da donesemo odluku. U drugim situacijama, ova opcija može biti katastrofalna.


–         Put 2: Donosimo ishitrene i nepromišljene odluke. U ovoj situaciji je ipak dobro što ste doneli neku odluku. Bili ste hrabri i odlučni, ali brza rešenja znaju da se negativno odraze na nas ili situaciju. U ovom slučaju treba biti svestan i sebi postaviti pitanje „Zaštao sam doneo/la tako brzo odluku?“. Da li je zasnovana na „pravoj“ intuiciji, i zato ste reagovali impulsivno ili je u pitanju nešto drugo kao na primer – ego, nestrpljenje, bes, mržnja, lenjost, strah? Najbolje je zaključiti intuitivno kada vam dođe iz srca ili “stomaka”, ali za intuiciju, nažalost, često pomislimo da je iracionalna (jer je zasnovana na emocijama).


–         Put 3: Najbolje je doneti mudru odluku. Takva odluka je zasnovana na činjenicama, jasnim informacijama, priznavanju i jasnoj intuiciji. To je takođe odluka koja je u relaciji sa našim dugoročnim ciljevima i vizijom. Plašimo se kritike ukoliko napravimo grešku, plašimo se krajnjeg rezultata.


Jedna od većih prepreka u donošenju odluka je naš strah od preuzimanja odgovornosti. Plašimo se da ćemo biti kritikovani ukoliko naša odluka bude pogrešna, plašimo se krajnjeg rezultata te odluke, i bojimo se neizvesnosti. Kada smo nesigurni zbog donošenja odluke, ili je ne donesemo ili to uradimo brzo, ishitreno. Kada imamo znanje i iskustvo u određenoj oblasti, situaciji ili aktivnosti, možemo sa lakoćom doneti pravu odluku zato što se u tim situacijama ne plašimo krajnjeg rezultata.


Naš cilj je da donesemo mudru odluku. Neki od važnih koraka koje treba da imamo na umu dok donosimo pravu odluku su:


  1. Definišite jasan cilj: Prvo treba da utvrdite da li je odluka u skladu sa vašim dugoročnim ciljevima. Da li vas odluka koju donosite dovodi bliže cilju ili vas udaljava od njega. U svakom slučaju, prvo treba da imate jasno definisane ciljeve.


  2. Budite potpuno informisani: Kao što smo već videli (i pročitali) donosimo brze odluke zbog manjka neophodnih informacija. Upravo zbog ovog razloga je neophodno da prikupite sve relevantne informacije, iz više izvora, kako biste doneli pravu odluku.


  3. Savetujte se sa bitnim ljudima: Nemojte biti sujetni (ja znam sve/najbolje – stav) i konsultujte se sa vašim kolegama, menadžerima, prijateljima, porodicom. Slažem se da često naše okruženje se meša u naše planove i ne čini nam ništa dobro, ali “neobavezujuć” savet je dobrodošao.


  4. Racio – intuicija: Prvo donesete racionalnu odluku i tek odnda proverite šta vam intuicija “govori”. Jednom kada prikupite sve neophodne informacije i činjenice koje su potrebne za donošenje odluke pitajte sebe: “Kako se osećam povodom ove odluke?”. Vidite šta vam srce govori.


  5. “Zagrizite metak”: Ovo je nešto što ja radim kada nisam 100% siguran u svoju odluku, a vreme me pritiska da je donesem. Onda jedino što mogu da uradim jeste da sačekam rezultate i konsekvence id a budem dovoljno hrabar da prihvatim puno odgovornost.


U svakom slučaju budite odlučniji, ali idite polako.

Želimo vam uspeh u promenama!

Petar Lazarov

Član tima

Macedonia Export 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva