Šta ako ste niste na pravom putu?

Sigurno imate oko sebe neke ljude za koje znate da su na pogrešnom putu, ali kako da im pomognete? Na ovonedeljnom blogu delimo sa vama par korisnih smernica koje možete lako i uspešno primeniti na svoj život ili pomoći nekome! 

Život je kratak i svaki njegov trenutak je važan i nezamenljiv. Mnogi troše vreme na „nepotrebne“ stvari, koje oduzimaju vreme od onih važnih. Vreme je prošlo dok si trepnuo, a ne možeš ni da ga zameniš ni da ga vratiš unazad.pravi put


Zato, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći kada treba da odlučite, da li ste zaista na pravom putu i šta da uradite:

 

  •           Skoro sve odluke koje ste doneli, neko drugi je učinio za vas – Nemojte ih samo zbog toga menjati, već obratite pažnju na buduće odluke. Imajte samopouzdanja i borite se malo za ono što želite vi, a ne drugi.
 •           Zona komfora – već duže vreme, ili stalno, ste u zoni komfora! Pa, izađite iz nje. Nemojte činiti nagle korake već polako poduzimajte stvari u kojima nemate baš veliko iskustvo i ispunite ih do kraja. Budite otvoreni za novitete.

 •           Lakši put – lakši put nije uvek zaista lakši. To je put koji ste savladali i najlakše ispunjavate obaveze po šablonu. Menjajte se, učite!

 •         Stalno se pitate: zašto radim ovo? – Ako se premišljate, zapitajte se da li uopšte treba da je radite. Da li vredi da se ulažete i nju ili je vreme da nađete zamenu, promenite pristup ili da prekinete da je obavljate. Ponekad je zaista bolje da prekinete da mučite i sebe i svoje najbliže (porodicu, prijatelje, kolege…).

 •       Započeli ste milion poslova, a nijedan nije gotov – broji se ono što je završeno, a ne ono što je započeto! U životu, strast počinje stvari, a posvećenost ih završava!

 •          Radite naporno, a ne napredujete– postavite prioritete. Delegirajte ono što možete, sarađujte, budite fleksibilniji. Radite efikasno!

 •           Vaši najbliži vas odavno nisu videli – ako radite previše, ne provodite dovoljno sa ljudima, sa najdražima i najbližima. Da li ste postali zavisnici od posla? Da li u rad bežite od nečega, ili pokušavate da radom ispunite neke svoje emotivne potrebe, koje bi trebalo da se podmire na drugačiji način? Da napokon budete zadovoljni sobom? Da dobijete pohvalu ili priznanje? Prihvatanje i odobravanje?
  Povlačenje radi svesne kontemplacije i rada na sebi sigurno će poboljšati vaš odnos prema radu i prema ljudima.

 •          Nemate pozitivan uticaj na okolinu – ova situacija može dovesti do nezadovoljstva koje se manifestuje na vaš odnos sa svima. Ako imate osećaj da su svi oko vas krivi, a da ste samo vi u pravu i da ste najbolji, razmislite da li je to zato što nešto kod vas ne štima. Odmor, promena pristupa, komunikacija, razmatranje tuđih saveta su samo neke od koraka koje možete da načinite.

 


Najteži korak na pogrešnom putu uvek je postati toga svestan i priznati sebi. Ali, nakon toga dolazi veliko olakšanje ćete preusmeriti snage na nešto što zaista želite da postignete i što je dobro, konstruktivno za vas. Na tom putu, žrtvovaćete deo sebe: svoje nezadovoljstvo, frustraciju, negativnost, bes, stres.

 


Ovo je korak na putu do boljeg vi.

 

Čitajte Tip of the week #1 i zakoračite u svet promene! 

Kalin Babušku

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva