Upravljanje emocijama

 

Ne treba da se mistifikuju emocije, već da se demistifikuju svoje reakcije!

 

Upravljanje emocijama je preduslov za kvalitetan odnos na poslu, u porodici, s partnerom i decom. Naša emotivna reakcija može da nam olakša ili da nam oteža život. Kada nešto krene naopako u odnosu sa nekom osobom, nekako nam pada lakše da se bavimo „drugom stranom“, Ako nam se loša situacija dešava i sa drugim, novim ljudima, vredi da se pozabavimo našom emotivnom reakcijom. Šta predstavlja naših 50%? Zašto nekad reagujemo baš tako? Kakvu poruku šaljemo? Sa koje pozicije reagujemo?

upravljanje emocijama

Statistika kaže da 70% napora da se postigne dobra promena propada, jer se u toku aktivnosti nije posvetilo dovoljno pažnje emocijama.

Emocije su, u najvećem broju slučajeva, spontana reakcija koja potiče iz naših sećanja od sličnih slučajeva kada smo doživeli poraz, pobedu, radost ili strah. Tako, prethodno obojena, naša očekivanja od drugih nisu realna. Očekujemo mnogo više ili mnogo manje. Ne dajemo iz sebe ono što je u trenutku potrebno. Reagujemo iz besa, straha ili idealizujemo. Nekome pripisujemo suviše dobrih ili loših odlika.

 Ta se spontana reakcija naziva „reaktivno ponašanje“. Kada smo „reaktivni“, mi, duboko u sebi, živimo ili u prošlosti ili u budućnosti, u svojim strahovima ili u nadi. Realna reakcija se naziva „proaktivnom“. To znači, fokus na rešenje, trenutno stanje, sagledavanje okolnosti, prihvatanje odgovornosti. Naša reaktivna reakcija se često susreće sa reaktivnom reakcijom drugih. U ovim situacijama bilo bi dobro da neko ostane smiren i razuman. Zašto to ne biste bili vi?! Na kraju razgovora, sagovornik će vam biti zahvalan i svima će biti dobro.

Obratite pažnju:

  • – Čim smo reaktivni, nešto je pogrešno. Alarm!! Osim što gledate u druge, zastanite da vidite šta se dešava i sa vama.
  • – Kad smo reaktivni ne odlučujemo dobro, ne vidimo dobro, ne sagledavamo. Povucite se dok se ne vratite u ravnotežu.
  • – Pazite da ne „gurate“ svoju istinu iz straha ili zbog očekivanja.
  • – Osetite svoje srce kako lupa, dodirom ruke i dišite duboko. Tako se povezujete sa sobom na pravi način. Ne možete da čujete lupanje srca u prošlosti ili budućnosti. Srce lupa sada, u trenutku.
  • – Odnos sa drugima počinje sa vama. Imate pravo da vam nešto (neko) nije prihvatljivo. Samo budite sigurni zašto je to tako.
  • – Dobri se odnosi zasnivaju na poverenje i podršku, poštovanje i dobra komunikacija. Proverite sebe!

Upravljanje emocijama znači da smo, u suštini, pametniji od emocija. Ne treba da se mistifikuju emocije, već da se demistifikuju svoje reakcije. Ne možemo da promenimo prošlost, ali možemo da vidimo šta iz prošlosti prenosimo kao naviku.

OBAVEZE + EMOCIJE + ODNOSI = KVALITET ŽIVOTA

 

 

Jasna Lovrič

Konstruktivistički koučing psiholog

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva