10 pravila briljantnih žena

Pre nekoliko godina napisala sam članak „10 pravila briljantnih žena“ za Hafington post. Bilo mi je potrebno samo nekoliko minuta da ga napišem, ali čitave godine da ga osmislim – godine u kojima sam posmatrala kako se moje briljantne prijateljice, koleginice, kao i klijentkinje kojima sam držala tečaj, naporno trude da njihov glas odjekne svetom – kako se muče da iskoriste svoju briljantnost. Bio je zasnovan i na mom ličnom iskustvu, jer sam se i sama godinama borila s tim.

 

Članak je duboko dotakao hiljade žena širom sveta. Ženama je potreban aktivan proces kako bi počele da žive u skladu sa svojom briljantnošću. Zato sam napisala ovaj priručnik koji uključuje nekoliko pitanja koje treba da uzmete u obzir, za svako od deset pravila, kako bi vam pomogla da tu zamisao primenite u svom svakodnevnom životu. Hajde, briljirajte, jer svetu je potreban vaš glas.

Voli vas Tara

Podučavam mnogo briljantnih žena. Posvećenih, talentovanih, briljantnih žena. Uglavnom nisu svesne koliko su briljantne. Čvrsto veruju da „nisu spremne“ za preuzimanje velikih životnih uloga. Prijemčljivije su za postupke koje im ne leže, od onih koje ih predstavljaju u najboljem svetlu. Čekaju da neko drugi potvrdi njihovu vrednost, da ih unapredi ili otkrije. Da li vam to zvuči poznato?

Briljantne žene, vreme je da načinite sledeći korak. Sledi deset principa na osnovu kojih možete da živite u skladu sa svojom briljantnošću i da je prikažete celom svetu.

1. NAPRAVITE SPORAZUM SA SOBOM. Niko drugi umesto vas neće izgraditi život kakav želite za sebe. Niko drugi neće biti u stanju ni da ga potpunosti razume. Pojaviće se mnogo divnih duša koje će vas bodriti na ovom putu, ali zapamtite, ovo je samo vaša igra. Napravite sporazum da je igrate sa sobom na duže staze. Budite prijateljica i podrška samoj sebi, na svakom koraku tog puta.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Šta ste sve radile da biste pružile podršku onima koje najviše volite?

– Kako bi izgledalo ako biste to isto učinile za sebe?

– Koje uloge biste volele da igrate u odnosu prema sebi? Izaberite pet reči koje vam najbolje zvuče. (Na primer: Želela bih da sebi budem uzor. Saveznica. Da oduševljeno navijam za sebe.)

– Kojih biste starih uloga želele da se oslobodite? (Na primer: Želela bih da više ne budem cenzor, oštar kritičar, skeptik.)

 

ZADATAK:

Svakog dana u nedelji odlučite se za jednu od reči koje ste izaberale, a koja  oslikava vaš novi odnos prema samoj sebi. Upotrebite je kao putokaz. Recimo da ste u ponedeljak izabrale frazu „postojana prijateljica“. Tokom celog tog dana proveravajte sa sobom – kako bi trebalo da se ponašate, šta bi trebalo da kažete – da li ste zaista samoj sebi „postojana prijateljica“ u ovom trenutku.

 

2. ZAMISLITE SVOJU BUDUĆNOST. Kako bi izgledao život koji prevazilazi sva vaša očekivanja? Koja vam se karijera čini tako neverovatnom, da bi bavljenje njom bilo ravno krivičnom delu? Koji je to san o kome se trudite da ne razmišljate, jer vam izgleda nedostižno, neozbiljno ili nerazumno?  Počnite da ga zamišljate. Tako ćete početi da ga ostvarujete.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Kako za mene izgleda život koji prevazilazi sva moja očekivanja?

– Koja mi se karijera čini tako neverovatnom da bi bavljenje njom bilo ravno krivičnom delu?

– Za koji san ne dozvoljavam sebi da o njemu  razmišljam, zato što mi deluje previše nestvaran, neozbiljan ili nerazuman?

 

ZADATAK:

U toku jedne nedelje, prosto pustite da se odgovori na ova pitanja polako krčkaju u vama. Odbacite  sve misli koje vam se javljaju o tome kako biste mogle to nešto da ostvarite i da li je to uopšte moguće ostvariti. Prosto prigrlite svoju viziju budućnosti.

 

3. OSTANITE BEZ DAHA. Počnite da radite ono što vas uzbuđuje i izaziva nalet adrenalina. Zapitajte se: „Šta bi sada trebalo da uradim da bih ostala bez daha?“ Vaši strahovi i strog glas unutarnjeg kritičara počeće da vam čavrljaju u glavi. To je normalno, i sasvim u redu. Kad začujete taj iracionalni, zlobni glas koji se neprestano ponavlja, nazovite ga pravim imenom i setite se da je to prosto glas lažljivca ispunjenog strahom, koji pokušava da vas zaštiti od stvarne ili navodne opasnosti. Prepustite se onome što vam oduzima dah i shvatićete koliko je lako pobediti strahove.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Šta bi trebalo da preduzmem povodom svojih ljubavnih veza ili porodičnog života, a da mi to oduzima dah?

– Šta je to što bi trebalo da uradim, a da mi oduzima dah u mom profesionalnom životu?

– Šta je to što mi oduzima dah, a spremna sam da se tome posvetim ove nedelje?

 

ZADATAK:

Izaberite nešto što vam oduzima dah, i prosto to učinite.

 

4. OČVRSNITE. Ukoliko se odvažite da rizikujete, slaviće vas, ali i gađati trulim paradajizom. Možete li da se setite bar jednog lidera ili inovatora kome se divite, a da nije imao istovremeno i oduševljene pristalice i oštre kritičare? Naviknite se na pobede i poraze. Prihvatite pohvale i kritike. Suočite sa sa lažnim obećanjima. Radite na tome da se oslobodite potrebe da se svima dopadnete i potrebe da budete sveopšte poznati kao „fina osoba“.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Najviše se plašim da ću dobiti kritiku za…

– Plašim se da će ta kritika dokazati da sam zaista… (Na primer: „Ukoliko mi kažu da sam samoživa, to će mi dokazati da zaista jesam sebična.“ „Ukoliko moja knjiga dobije užasnu ocenu, to će mi dokazati da nisam spisateljica, već prevarantkinja.“)

– Pronađite deset različitih načina na koje biste mogle da protumačite kritiku. Recimo, možda se osoba koja vas je kritikovala osećala ugroženo pored vas, ili nije razumela šta želite da kažete, ili jednostavno nije tip osobe koja bi bila vaš obožavalac.

 

ZADATAK:

Setite se pisaca kojima se zaista divite zbog njihovog briljantnog načina pisanja i njihovih ideja. Idite na Amazon.com i pročitajte prikaze njihovih knjiga koje imaju ocenu od samo jedne zvezdice. Zatim, pročitajte više prikaza sa pet zvezdica. Uvidećete da i oni mislioci kojima se najviše divite imaju istovremeno i vatrene obožavaoce i oštre kritičare.

 

5. BUDITE UOBRAŽENA NEZNALICA. Naravno da to nećete zaista biti ali pokušajte da se ponašate u tom stilu. Znate one momke u kancelariji, što iznose svoje mišljenje bez razmišljanja, koji sve okupljaju oko svojih velikih ali često nejasnih ideja? Budite više nalik njima. Dopustite sebi da se pomerite nekoliko koraka u tom pravcu.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Uradite test za uobražene neznalice. Izaberite odgovor pod A ili B, u zavisnosti od toga šta mislite da se najbolje može primeniti na vas.

 

A: Predlažem sopstvene jedinstvene ideje tek kad su dobro istražene, u potpunosti oblikovane, i na neki način proverene.

B: Predlažem sopstvene jedinstvene ideje dok ih još oblikujem, iako su neproverene i neistražene i nisam sasvim sigurna da li su ispravne ili ne.

 

A: Osećam se kvalifikovano da govorim uglavnom o onome za šta sam se zvanično obučavala, ili za šta sam izuzetno stručna.

B: Mislim da mi moja bistra pamet i veština kritičkog mišljenja, kao i jedinstven pogled na svet omogućavaju da nečim vrednim doprinesem svetu što se širokog spektra tema tiče – tako da iznosim svoja mišljenja i ideje čak i kad se o pomenutom pitanju nisam obučavala ili nisam za njega stručna.

Gde ste odgovorile pod A, a shvatile da bi više volele da se krećete u pravcu odgovora pod B?

Kako bi to izgledalo u vašem slučaju?

 

ZADATAK:

Tri puta ove nedelje vežbajte mišiće koji vas čine uobraženom neznalicom.

 

6. PREISPITAJTE GLAS KOJI VAM GOVORI: „JOŠ NISAM SPREMNA“. Znam, znam. Zato što ste briljantne i imate visoke standarde, uviđate na koje sve načine možete da budete još bolje. Primećujete svaki delić svoje zamisli koji još nije u potpunosti usavršen. I dok čekate da budete spremne, dok skupljate još iskustava, čuvate svoje ideje, dešava se da naši prijatelji koje smo pomenuli pod tačkom 5. bivaju proglašeni za vizionare svojih oblasti, dobijaju povišice, i ostvaruju svoje ideje. Oni nisu ništa spremniji od vas. Zato odmah uskočite na igralište i počnite da se igrate bez zadrške. Otkrijte koliko ste zaista spremne.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Sve ono što se nadam da ću jednog dana uraditi, ali sad još nisam za to spremna, jeste… ( pokrenuti posao, preuzeti više odgovornosti, napisati članak, napraviti blog, naplaćivati više za svoje usluge, tražiti veću platu na poslu, voditi x, stvoriti y)

 

Mislim da mi je potrebno više _____, kako bih se odvažila da to uradim:

– stručnosti

– iskustva

– prakse

– mentora

– novca

– vremena

– zrelosti

– eksperimentisanja

– _________  (dopišite ostale činioce na ovaj spisak)

 

ZADATAK:

Izaberite nešto iz vašeg profesionalnog života, a za šta smatrate da „niste još spremne“, pa testirajte tu pretpostavku. Izaberite nešto za šta u dubini duše osećate veliku čežnju da uradite ili stvorite.

7. NE ČEKAJTE DA DOBIJETE OSKARA. Ne čekajte da vas neko hvali, veliča, ili opravdava. Ne čekajte dozvolu da budete vođa. Ne čekajte da vas pozovu da se o nečemu izjasnite. Niko vas neće otkriti. Dobro, zapravo hoće, ali – paradoksalno – tek nakon što vi same hrabro i nepokolebljivo počnete da se pretvarate u vođu, da se izjašnjavate, da radite sve ono što vas dozlaboga plaši.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Kada ne bih očekivala da me pozovu da iznesem svoje miljenje, ja bih…

– Kada ne bih čekala dozvolu da vodim, već umesto toga sama preuzela vodeći položaj tamo gde se za to osećam pozvana, onda bih…

– Kada bih verovala da moram hrabro i dosledno da preuzmem rukovodeći položaj, iznesem svoje mišljenje i radim sve ono što me plaši, da bi tek tada bila otkrivena moja briljantnost, onda bih počela da radim stvari poput…

– Kada bih prestala da čekam na bilo koju vrstu dozvole, potvrde, ili zelenog svetla iz spoljašnjeg sveta i prosto počela da izražavam koliko sam briljantna, to bi onda izgledalo ovako…

 

ZADATAK: Izaberite tri stavke s prethodnog spiska – one koje vam se čine strašne i nesavladive – i obećajte sebi da ćete ih uraditi. Dajte sebi rok za svaku od njih.

 

8. PROBERITE SAVETE. Većina briljantnih žena su skromne i spremne da poslušaju predlog. Želimo da sakupimo povratne informacije i savete. U redu, i treba, ali morate da shvatite da neće svi ljudi razumeti vaše namere (često iz razloga što govorite nešto novo i ispred vašeg vremena). Neki ljudi će zaključiti da vi niste ono što njima treba. Neki će se osetiti ugroženo. Neki će, pak, želeti da rade s vašim idejama samo ako je to njima u interesu. I zato pažljivo tumačite povratne informacije. Proveravajte savete i procenjujte rezultate, umesto da ih sve sledite bez izuzetka.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– U budućnosti, uključiću savete…  (Na primer: … za koje osećam da su pravi, … koji me lično pogađaju, … za koje smatram da su ponuđeni u duhu podrške)

– Izabraću da ne poslušam savete… (Na primer: …za koje osećam da me žele unazaditi ili ućutkati, … koji dolaze od nekoga za koga mi se čini da ne razume ono što radim, … koji strahovito plaše sanjara u meni)

 

ZADATAK:

Prepoznajte trenutak u životu kada ste poslušale savet za koji ste u dubini duše znale da nije dobar – ali ste se pokorile stručnjaku, poslušale zato što ste želele nekome da udovoljite, ili ste prosto sumnjale u sopstveno znanje. Napišite ili zamislite priču o tome kako biste u nekoj novoj prilici sve to drugačije izvele.

 

9. OPORAVITE SE I OBNOVITE ENERGIJU. Ukoliko počnete da radite ono što vas ostavlja bez daha, da radite ono za šta ne osećate da ste još sasvim spremne, i počnete da se ponašate pomalo kao uobražena neznalica, počećete značajno da napuštate svoju zonu komfora. Zato redovno radite ono pri čemu se osećate bezbedno, udobno i što vas oporavlja. Izjadajte se prijateljima kad vam je to potrebno. Odajte priznanje koracima koje ste preduzeli. Obratite pažnju na rezervoar, pazite koliko vam je goriva za preduzimanje rizika ostalo dostupno. Kad dođete na rezervu, stanite, oporavite se i obnovite energiju.

 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Znam da je moje gorivo za preduzimanje rizika potrošeno, i da je vreme da se oporavim i obnovim energiju, zahvaljujući sledećim nagoveštajima: (Na primer: … kad više ne mogu jasno da razmišljam, … kad počnem da osećam ozlojeđenost zbog svakog zadatka koji imam, … kad sve počne da mi se čini rizično i strašno. Razmislite o tome kako se vama prikazuje potreba da se oporavite i obnovite energiju.)

– Ono što mi najviše pomaže da se oporavim kad mi je ispražnjen rezervoar s gorivom za preduzimanje rizika i kad mi je potrebno da obnovim energiju, jeste sledeće: (Na primer: … da se zavučem pod ćebence i gledam Opru, … da se smejem s dobrim prijateljima, … vruća kupka, … kuvanje, … šetanje po zelenoj pijaci, … odlazak na jogu.)

 

ZADATAK:

Odredite jedan dan u vašem kalendaru kad nameravate da preduzmete neki veliki rizik, da učinite ono što vam oduzima dah, ili da izađete iz svoje zone komfora. Svesno ubeležite vreme za „oporavak i obnavljanje energije“ u raspored za taj dan. Osetite kako to izgleda kad ispraznite ceo rezervoar goriva za preduzimanje rizika, i onda ga ponovo napunite. Odradite to nekoliko puta da biste naučile koja vam osećanja taj proces izaziva, i da biste odredile šta vam tačno pomaže da obnovite energiju (ponekad nije u pitanju ono što mi mislimo!).

 

 

10. RECITE I DRUGIM ŽENAMA KOLIKO SU BRILJANTNE. Recite im kakvu briljantnost vidite u njima i zašto je ona toliko posebna. Pozovite ih da vam se pridruže na rukovodećim položajima. Pozovite ih da se pokrenu. Recite im da su spremne. Pazite na onu suptilnu, verovatno nesvesnu pomisao: „Ako sam ja morala da se mučim i borim na svom putu ka uspehu, trebalo bi i one da se muče.“ Pazite se da ne pomislite kako će vam taj razgovor „oduzeti“ previše vremena – istina je da vam se to uvek može vratiti na mnogo dobrih, često neočekivanih načina.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

– Ove nedelje, odabraću tri žene kojima ću reći koliko su briljantne:

– Briljantna žena kojoj mogu da kažem da je spremna za mnogo više nego što misli da jeste, zove se…

– Biljantna žena čiji glas zaista nedostaje svetu i koju mogu na to da podsetim, jeste…

 

ZADATAK:

Idite i kažite tim ženama koliko su briljantne. Kažite im bez okolišanja i sasvim konkretno!

 

DODATNI ZADATAK:

Ulažite! Još jedan način na koji možete nekoj ženi da pokažete kako verujete da je briljantna jeste da uložite u njen posao, njeno obrazovanje ili njen aktivizam. Postoji mnogo sjajnih organizacija koje bi valjalo da istražite: Kiva, Ženska inicijativa za samozapošljavanje ili  Globalni fond za žene.

 

“Probijte put tako što ćete njime neustrašivo krenuti.”

Tara Sofija Mor je spisateljica, govornica i predavačica koja pomaže ženama da dosegnu svoj pun potencijal u sferi liderstva i ličnog razvoja. Kolumnistkinja je Hafington posta, a njeni radovi o ličnom ispunjenju i veštini rukovođenja kod žena takođe su se pojavljivali u časopisima Forbes women, Usa today, International Business Times, CNN.com, OD Magazine i brojnim drugim publikacijama. Tara vodi niz raznovrsnih onlajn i redovnih tečajeva koji pomažu ženama da ostvare svoje ciljeve na poslu i u privatnom životu. Diplomirala je na Stenford univerzitetu, a postdipomske studije završila na Jejlu.

 

ŽELITE JOŠ? 

Posetite Tarin sajt: www.taramohr.com

Čitajte Tarinu knjigu Veliki iskorak : www.finesa.edu.rs/veliki-iskorak/

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva