Zastanite na trenutak!


35% ljudi prvu stvar koju ujutru gledaju je njihov smartfon;
• U proseku svakih šest i po minuta proveravamo svoj mobilni telefon;
Tri sata i četrdeset minuta koristimo smartfon za traženje i proveravanje informacija, ne uključujući vreme za telefonske razgovore;
90% slobodnog vremena koristimo na nekoj mobilnoj aplikaciji;
46% vlasnika smartfona kažu da ne mogu da žive bez njih. Ovo je deo rezultata istraživanja uticaja pametnih uređaja i interneta na život.

Zastanite na trenutak i razmislite koliko ste puta danas, jutros, isključili alarm na telefonu jer ste znali da će zvoniti ponovo? Koliko puta na putu do posla ste proverili imejl, omiljeni portal ili aplikaciju? Ili, koliko puta kada ste bili sa svojim najbližima, ili na poslovnom sastanku, vreme ste provodili na telefonu, jer smatrate da nemate o čemu da govorite, šta da radite ili vam je bilo dosadno?

Zastanite i zapitajte se kako ste se osećali kada ste zaboravili telefon ili iz nekog razloga ga niste imali? Život danas je promenjen i to svi, makar podsvesno, osećamo. Tehnologija napreduje i održava nas aktivnim, uvek imamo nešto da radimo, čitamo, slušamo i gledamo, što nas pak ograničava da kvalitetno provedemo vreme sa najbližima, oduzima nam vreme od spavanja, sprečava nas da se u potpunosti posvetimo i uživamo u trenutku. Način na koji komuniciramo je takođe promenjen. Umesto da lično izrazimo emociju, koristimo emotikone, gif-ove i slično.

Vođeni željom za ravnotežom između profesionalnog i privatnog života, između potrebe za informisanošću i potrebe za ličnim provođenjem vremena sa voljenima, i pre svega potrebe za kontrolom nad tehnologijom i svojim svakodnevnim aktivnostima, predlažemo sledeće korisne smernice koje i sami primenjujemo:

  • Koristite tehnologiju pametno – Znam da zvuči kao kliše ali zaista: na poslu budimo u potpunosti posvećeni poslu. 

  • – Kod kuće da zaista budemo – kod kuće. Pokušajte da ne proveravate službeni imejl ili mobilni telefon kada ste sa najbližima. Nakon završetka radnog vremena možete iskljušiti telefon na dva sata da se u potpunosti posvetite onome što volite. 

  • Poštujte više svoje privatno vreme – Odredite vreme kada proveravate imejl i kada komunicirate. Dostupnost 24/7 preko mobilnih aplikacija ne znači da treba odmah odgovarati na sve poruke i pozive koje primamo. Napravite prioritetnu listu i odgovarajte samo najhitnijima i najvažnijima. 

  • Budite više proaktivni, a manje reaktivni – Potpuna posvećenost poslovima jednom po jednom. Umesto istovremenog rada na više stvari, na primer pisanje imejla, razgovor preko telefona i dogovaramo susret ili sastanak, što nas čini nervoznim zbog nedostatka vremena za sve poslove, treba se posvetiti svakoj obavezi u potpunosti pre nego što se prihvatimo sledeće.

  • Budite povezani sa drugima, ali ne i zavisni od tehnologije – Trudite se da koliko god možete komunicirate lično, a da tehnologiju koristite za produktivnost. Time ćete poboljšati svoje komunikacione veštine, aktivno slušanje i kreativno razmišljanje. 

  • Pogledajte oko sebe – Žureći da ostvarimo ciljeve, zaboravljamo na osobe oko nas. Sledeći put u prevozu ili u čekaonici, umesto da gledate u telefon, možete da se upoznate i porazgovarate sa osobom pored sebe. Jednom sam, u prevozu, videla momka kako pomaže starijem čoveku da uđe u autobus i nehotice sam čula njihov razgovor. Ispostavilo se da momak traži posao, a da stariji čovek ima prijatelja koji traži radnika baš njegovog profila.


Tip of the Week  izazov: Izazivamo vas da isključite telefon najmanje dva sata na dan i da posmatrate šta vam se dešava.

 

Želimo vam uspeh u promenama,

Žaklina Gerasimovska, član tima

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva