Šta najbolje timove u kompanijama čini superiornim? Scrum!

Scrum je jedan od agilnih okvira za način organizacije i upravljanja procesom razvoja proizvoda. Mada se, zbog svojih korena u IT industriji, najpre vezuje za upravljanje razvojem softvera danas skoro da nema grane industrije ili oblasti poslovanja u kojoj ovaj pristup nije korišćen. Upravo o tome pisao je Džef Saterland u knjizi „Scrum – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena“, koja se smatra Scrum bukvarom. Povodom objavljivanja ove knjige na srpskom jeziku razgovarali smo sa Nemanjom Čedomirovićem, Scrum Masterom, koji svoje znanje kroz različite treninge i radionice deli sa drugima.

Bivši borbeni pilot, lekar koji je tragao za lekom protiv raka i tehnički direktor 11 različitih softverskih kompanija, Džef Saterland, posmatrao je način na koji ljudi zaista rade, umesto kako kažu da rade. Decenijama je proučavao istraživanja i najbolje prakse kompanija širom sveta i temeljno proučio najbolje timove unutar tih kompanija. Šta ih čini superiornim? Šta ih čini drugačijim? Zašto neki timovi ostvaruju vrhunske rezultate, a neki osrednje?

Svoje zaključke sažeo je početkom devedesetih godina prošlog veka u okvir za timska postignuća – Scrum. Da, dobro ste primetili termin potiče iz ragbija i odnosi se na način na koji tim radi zajedno pri pomeranju lopte niz teren. Pažljivo poravnanje, jedinstvo u nameri i jasnoća cilja stapaju se u jedno. Savršena metafora za ono što Saterland želi da timovi u kompanijama rade.

Scrum je jedan od agilnih okvira za način organizacije i upravljanja procesom razvoja proizvoda. Mada se, zbog svojih korena u IT industriji, najpre vezuje za upravljanje razvojem softvera danas skoro da nema grane industrije ili oblasti poslovanja u kojoj ovaj pristup nije korišćen. Upravo o tome pisao je Džef Saterland u knjizi „Scrum – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena“, koja se smatra Scrum bukvarom.

Povodom objavljivanja ove knjige na srpskom jeziku razgovarali smo sa Nemanjom Čedomirovićem, Scrum Masterom, koji svoje znanje kroz različite treninge i radionice deli sa drugima.

„Pre nekih šest godina, radio sam u jednoj programerskoj agenciji. Posao je doživeo eksponencijalni rast jako brzo, a mi u tim trenucima nismo organizaciono i procesno bili spremni. Previše brzo smo rasli, članovi tima su se samo uvećavali, a mi smo i dalje pokušavali da se ponašamo kao da nas je petoro. Tada sam počeo da istražujem različite načine kako optimizovati procese unutar kompanije, kako bi pre svega smanjili pritisak na zaposlene sa jedne strane, ali i kako bi isporučili što veći kvalitet, na vreme, za klijenta sa druge strane. Nailazim na Scrum, kao jedan od agilnih frejmvorka, koji nam je mnogo pomogao da se u toj početnoj fazi rasta ne urušimo, dao nam je smernice i vodio nas zapravo kako da kreiramo interne procese koji traju i dan danas“, ispričao nam je Nemanja kako se on prvi put susreo sa Scrum-om.

Budite spremni na promene i budite istrajni!

Šta bi trebalo da zna svako ko razmišlja (ili počinje) da koristi Scrum u poslovanju?

„Da je mnogo teško implementirati, ako niste spremni na promenu. Nije moguće preko noći krenuti sa korišćenjem bilo kog frejmvorka, pa tako ni Scrum-a. Uglavnom, kompanije “padnu” na prvom ali i najtežem koraku, a to je istrajnost. Ako želite da krenete sa korišćenjem bilo kog agilnog frejmvorka, a niste do sada niti jedan, budite spremni na mnoge promene i mnoge od njih će vas jako boleti, i budite uporni i istrajni, jer to je jedini način da uspete.“

Koji primer najpre istaknete kada želite da ljudima (koji se ranije nisu sretali ili vrlo malo znaju) dočarate uspešnu primenu Scrum pristupa?

„Uspeh je vrlo relativna stvar, i zavisi od internih dogovora šta za jedan tim ili kompaniju znači uspešnost. Ali, ako bih morao da generalizujem, onda bih rekao da je uspešna Scrum implementacija ona gde su timovi prošli faze Tuckman-ovog modela, gde sada svaki član tima zna interno dogovorene procese i gde, koji god zadatak da tim dobije, oni će pronaći način i imati kolektivnu odgovornost da ga reše“, kaže jedan od osnivača najvećeg programerskog udruženja u regionu, PHP Srbija i osnivač GrowIT organizacije, koja radi na kreiranju premium tehničkih konferencija.

Scrum je već pustio korene u većini svetskih vrhunskih tehnoloških kompanija kao što su Google, Amazon, Apple i Valve i sada počinje da se širi na svaku oblast u kojoj se lideri bore sa zahtevnim projektima. Koji su, za Vas, dobri primeri iz drugih industrija?

„Mnogo različitih industrija u svetu manje ili više uspešno primenjuje Scrum u svom poslovanju, a ja lično sam pored IT industrije, imao priliku da vidim kako Scrum uspešno funkcioniše u marketingu i HR-u.

Radio sam sa kompanijom OmnesGroup, gde smo se fokusirali da trenutne procese koje su imali, unapredimo i prilagodimo nekom agilnom frejmvorku, sa ciljem da se poboljša iskustvo kandidata sa kojima rade intervjue. Probali smo Kanaban u početku (jer smo mislili da nam je sve poznato), ali nije išlo, pa smo krenuli da kreiramo Scrum okruženje. Scrum je pomogao u tom delu gde smo pre svega uspostavili feedback kulturu na tri nivoa (Sa strane kandidata, sa strane kompanije za koju Omnes regrutuje, i sa Omnes strane direktno ka kandidatima i kompanijama ali i interno sa svojim zaposlenima). Kako su sprintovi bili dvonedeljni, mogli smo brzo da reagujemo i prilagođavamo se datoj situaciji.

Scrum nam je pomogao da budemo mnogo efikasniji, jer smo vizuelizovali sve procese i jasno videli gde su nam uska grla. Takođe, kompanije sa kojima Omnes radi su cenile konstantan napredak kroz feedback koji je dolazio. Najteže je bilo „pomiriti“ sve strane kako bi svi pričali istim jezikom, ali kada smo to prevazišli, sve ostalo je bilo daleko lakše, tako sada imamo situaciju da kandidati za jednu regrutersku agenciju kažu „ako vi kažete da je ta kompanija dobra, mi vam verujemo“, a svi znamo koliko su regruterske agencije omražene.“

Šta je važno znati kada angažujete Scrum Mastera?

„Izuzetno je važno videti da li budući Scrum Master ima usvojenu filozofiju agilnog razmišljanja. Scrum Master nije projektni menadžer, Scrum Master nije tim lider, Scrum Master nije šef, Scrum Master ne može da bude podeljena ličnost (on je i programer i QA i Product Owner…), sve ovo su antipaterni koje bi trebalo da izbegnete ako želite da zaposlite kvalitetnog Scrum Mastera. Važno je videti aspiraciju te osobe, da li je početnik koji je čuo da je posao Scrum Mastera “lak” pa bi samo na taj način da uđe u IT industriju, ili je to osoba koja želi da donese promene u kompaniji i pomogne da se optimizuju trenutni procesi i kreiraju novi“, savetuje Nemanja Čedomirović.

Priliku da saznate više o Scrum-u i njegovoj praktičnoj primeni, imaćete na promociji same knjige “Scrum – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena” koja će se održati u četvrtak 29.11.2018 godine, u 18h, u Kralja MIlana 10, u prostorijama ICT hub-a.

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva