Osloni se na …

 Znate onu igru koja se izvodi na timskim radionicama, u kojoj se grupa deli u dva tima sa svojim spoljašnjim posmatračima? Timovi imaju zadatak da obave neku ne naročito laku aktivnost. Dok timovi obavljaju tu aktivnost, posmatračima se daju instrukcije – posmatrači jednog tima treba da svoj tim bodre i podržavaju, a drugi da demotivišu svoj tim. Od dosadašnjeg iskustva, opšti zaključak igre je da pozitivan rezultat uvek postiže tim koji je dobijao podršku. Najjasnije se značenje te podrške može osetiti kod fudbalskih ekipa. Često čujemo da su navijači dvanaesti igrač ili smo svedoci atmosfere i energije koja je presudna u ostvarivanju neke pobede.

 osloni seZa otpočinjanje nekog biznisa i za probijanje na tržište, osim toga što su vam potrebne finansije, znanje, tim, istrajnost, hrabrost i svi drugi elementi i karakteristike, od velike je važnosti i podrška okoline (porodica, prijatelji, saradnici, društveno okruženje). Podrška u svakom trenutku poslovanja je od ogromnog značaja za vase rođake, prijatelje, kolege, saradnike. Budite veći njihov motivator i pobornik! Negujte odnose, jer se izražena i uložena pozitivna energija i podrška – u nekom trenutku i u nekom obliku vraća prema nama, ponekad od osoba od kojih najmanje očekujemo, u najneočekivanijem trenutku.

Ali, često se dešava da čujemo da mnogi odustaju od svojih namera i ciljeva samo zato što nisu izdržali demotivaciju okoline. Zato, u ovom nedeljnom savetu, potrudiću se da vam dam nekoliko ideja koje možete iskoristiti za zaštitu od okoline (ako je imate).

  1. Svesnost: Budite svesni okruženja, ali i sebe. Neki ljudi nam zaista žele dobro, ali neki i ne baš toliko. Prihvatite to. Vaše je da ocenite koga ćete slušati, a koga ne, o kojim stvarima i u kom trenutku.

  2. Očekivanja: Ponekad se možete iznenaditi kada shvatite da neko od koga najviše očekujete može da vas izneveri. I to je u redu. Nemojte tražiti podršku od kolega, menadžera, porodice, okoline – ako vam je oni ne daju. Obavite svaki zadatak najbolje što umete (zbog vas). Mi smo sami sebi najveći motivatori.

  3. Hrabrost: Budite hrabriji. Šta god mislili da će vam se desiti, ne može biti gore od osećaja krivice i nerealizovane vizije.

  4. „Inat”: Ako vam ponestane druge motivacije za nešto što želite da postignete, neka vas uhvati „inat”. Dokažite svima da vi to možete. Kakve god bile posledice, u procesu možete samo da rastete. Naravno, sve dok vaš „inat”ne povredi ili ne ugrožava nekog oko vas.

  5. Vaš put: Ponekad je veoma teško da se odvežemo od nekih veza. Zato ponekad možemo da osetimo grižu savesti samo zato što koračamo svojim putem. Ali, to je vaš put. Put kome smo se posvetili. Trebaju nam oko nas osobe koje to umeju da cene i da podrže i sa kojima možemo graditi plodan, pozitivan odnos. Ne treba da zatrpavamo svoje misli, raspored i prostor osobama sa kojima nemate adekvatnu razmenu pozitivne energije i motivacije i sa kojima ne postoje izgledi da će odnos biti konstruktivan u poslovnom ili privatnom smislu. Ako drugi to ne razumeju, vreme je da se raziđemo i da svako nastavi svojim putem.

 

Želimo vam uspeh u promenama!

Petar Lazarov

Član tima

Macedonia Export

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva