Mudre odluke

Prema nekim istraživanjima, dnevno donosimo oko 70 odluka. Neke od njih su minorne, kao na primer šta jedemo ili kojim putem da se krećemo do cilja, ali neke su od velikog značaja. Mudrost je u tome da se sve odluke donesu što pravilnije, zato što odluke koje donosimo svakodnevno, uvek su direktno i indirektno povezane i utiču na naš život, ali i na život naših najbližih.

mudre odluke

Često se suočavamo i sa teškim odlukama, koje nekad i ne zavise od nas. U njihovom ostvarivanju uključene su i druge osobe, a posledice koje te osobe mogu trpeti ne znamo unapred. Uključeni su brojni činioci, što nas nekada zbuni ili izbegavamo da donesemo odluku. Lepota je u tome što sa tolikim brojem odluka, imamo mogućnost da naučimo da damo prioritet važnijim odlukama i činiocima, kao i kako da svaka odluka bude donesena mudrije od predhodne.

Da to postignete, treba da:

• Slušate – uvek naglačavamo važnost slušanja. Ono takođe mnogo pomaže i u donošenju odluka. Reč je o aktivnom slušanju pri čemu osim što ćete čuti šta vam se govori, možete informacije i da obradite i da nešto definišete u svojim mislima.

• Poboljšanje – svaki dan radite na poboljšanju sposobnosti donošenja odluka. Manje odluke neka vam postanu rutina i učite na greškama pri njihovom donošenju, a više pažnje posvećujte teškim odlukama. Neka svaka odluka bude bolja od predhodne.

• Analizirajte – posvetite dovoljno vremena za dobru analizu. Analizirajte trenutno stanje i sebe u njoj. Probajte da sebi predstavite buduće stanje i sebe u njemu, u slučaju najmanje dve različite odluke.

• Integrišite – pokušajte da sebi predstavite celu mrežu. Analizirajte posledice koje možete da imate sa najmanje dve različite odluke ne samo vi već i vaša okolina (direktno i indirektno) sa svim informacijama koje imate.
Kako biste to učinili, treba da:

• Menadžirate podatke – sve informacije koje dobijate treba da obrađujete i čuvate u fasciklama, što će vam kasnije pomoći da sagledate i veliku sliku.

Sa gorenavedenim savetima, pokušajte da u narednom periodu donosite mudre odluke i da budete sve bolji u tome.

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva