Mentalna Aritmetika: Javna tajna uspeha

Mentalna aritemtika

Za početak vas molimo da pogledate ovaj kratki video. Devojčica, učenica škole Mentalne Aritmetike posmatra ekran na kojem se emituje 30 dvocifrenih brojeva u nizu (koje vi vidite na laptopu koji se nalazi ispred nje) i računa  u svojoj glavi praveći, pri tom, specifične pokrete prstima obe ruke. Izazivamo vas da i vi probate isto, BEZ digitrona, papira ili olovke. Počnimo!


 

Impresivno, zar ne? Možda je onda baš ovo zgodan trenutak da saznate da je ovo prosečan test, polaznici škole Mentalne Aritmetike inače računaju višecifrene brojeve uz znatno složenije matematičke operacije koje uključuju množenje i deljenje. 

I da, i vaše dete može ovo!

Već je odavno jasno da 21.vek nameće izuzetno visoke standarde. Znanje nema alternativu. U prilog visokim standardima govore rezultati PISA testiranja koja procenjuju primenjivo znanje petnaestogodišnjaka širom sveta iz matematike, čitanja (tačnije razumevanja pročitanog) i nauke. Fascinantan podatak je da prvih, čak, 7 mesta zauzimaju države Jugoistočne Azije, a daleko moćnije države Zapada, poput SAD I UK, godinama gube ovu trku, uprkos svim naporima da promene takav rezultat. Ne možemo da se ne zapitamo šta je to što pravi tako značajnu razliku izmedju Istoka I Zapada? I koji je to zajednički imenilac država Jugoistočne Azije? 


Potraga za odgovorom na ova pitanja nas dovodi do Mentalne Aritmetike – sposobnosti ili veštine da se kompleksne matematičke operacije obavljaju mentalno, dakle bez papira, olovke ili digitrona. Suština ovog koncepta je u Abakusu – drevnoj računaljci, naizgled tako davno zapostavljenoj. Gorepomenute države zapravo u svojoj tradiciji neguju korišćenje ove sprave, ali još jednom ću naglasiti: mentalno. Dakle, jednom kada dete ovlada ovom veštinom, u stanju je da neverovatnom brzinom izvodi kompleksne matematiče operacije, onako “iz svoje glave”.

Zašto kažem “kada dete ovlada”? Zato što je dečiji mozak izmeđju 4 I 12 godine najpogodniji za stvaranje centra za Mentalnu Aritmetiku. Šta više, kvantitativno I kvalitativno 75 % kapaciteta mozga odraslog čoveka se formira u ovom uzrastu. Kako već znamo, naš mozak čine leva logička I desna kreativna hemisfera. I dok je centar za matematiku upravo u levoj, vizelizacijom I kreativnim pristupom se podstiče simultana aktivacija desne hemisfere i tako simetrično centru za matematiku (koji se nalazi  u levoj, analitičkoj hemisferi), formira se centar za Mentalnu Aritmetiku u desnoj (kreativnoj) hemisferi. Deca koja su ovladala ovom veštinom daju fenomenalne rezultate na časovima matematike, ali njihov učinak je mnogo bolji I u drugim predmetima.

Šta više, naučna istraživanja su pokazala da je IQ dece koja su aktivna u ovom polju za 7.11 bodova veći od dece koja se nisu sretala sa Mentalnom aritmetikom. Pored toga, poboljšanja su neizbežna u pogledu:

računanja
• izuzetne koncentracije i pažnje
• odlične memorije
• fotografskog pamćenja
• analitičkog i logičkog razmišljenja
• razvijene mentalne sposobnosti i povećanje inteligencije
• razvijenih čula vida, sluha i dodira
• povećanja kreativnosti i sposobnost vizuelizacije

A da sve to nije samo azijatski fenomen svedoče sve brojnije škole Mentalne Aritmetike širom sveta pa i u Beogradu! U Zemunu je u oktobru prošle godine otvoren i prvi Obrazovni centar za Mentalnu Aritmetiku “Malac Genijalac” za decu gorepomenutog uzrasta, od 4 do 12 godine. Malac Genijalac predstavlja jedinstveni program u Srbiji, koji potiče iz Istočne Azije i dugi niz godina je u širokoj upotrebi u više od 50 zemalja širom sveta. Program je fleksibilno i pažljivo osmišljen, uzimajući u obzir individualne potrebe svakog deteta. Ovaj program čini 10 nivoa (po 2 meseca) kroz koje prolaze svi polaznici, s tim da predškolci imaju I jedan nivo pripreme. Učenje se praktikuje u malim grupama (6 -12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi. Cilj programa je da dete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane “ Malac Genijalac ”. Radeći Mentalnu Aritmetiku, deca povećavaju sopstveni intelekt i emocionalnu inteligenciju, a mentalni razvoj se postiže na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.

Malac Genijalac


Ovaj program se koji temelji na tzv. VAK metodi (Vizuelno Auditivno Kinestetičko).

VAK metoda (Vizualno Auditivno Kinestetička) predstavlja metod učenja koji se razvio na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumeva simultanu aktivaciju tri čula (vid, sluh, dodir). Ova tehnika mogla bi lakše razumeti kao:

– Vizuelni – najpre posmatranjem Abakusa, a potom I prenošenjem ove slike u memoriju i prizivanjem ove slike svaki put pri računanju

– Auditivni– osluškivanjem Abakusa i memorisanjem tog zvuka;

– Kinestetički (telesni) – pamćenjem oblika čulom dodira I pamćenje jedinstvenstvenih pokreta prstiju. Istraživanja su pokazala da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih puteva u mozgu. Ovakvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimalan potencijal jer se informacije prenose sa jedne na drugu moždanu hemisferu čime se aktivira ceo mozak.

Menar program se sastoji iz dve faze:

UPOTREBA ABAKUSA

Ova faza podrazumeva početne nivoe na kojima deca uče kako da koriste ovu računaljku posebne structure, sastavljenu od niza stubaca na kojima se nalaze kuglice ( specifičnog oblika kako bi se čulom dodira memorisale), pri čemu svaki stubac ima određenu vrednost. Upotrebom računaljke deca uče kako da prikazuju određene brojeve, a potom i da pomeranjem kuglica izvode različite aritmetičke operacije (sabiranje, oduzimanje). U ovoj fazi težište učenja je na motoričkom pristupu i korišćenju čulnih nadražaja (dodir, vizuelno opažanje i čulo sluha). Tokom opisanog postupka odigravaju se intenzivni moždani proces. Dečiji prstići su stalno u pokretu, dodirujući abakus kuglice, čime se intenziviraju taktilni nadražaji koji deluju u mozgu značajno povećavajući broj neuronskih veza (sinapsi). Računske operacije se izvode prstima obe ruke, što je veoma značajno jer se na taj način aktiviraju obe (leva i desna) hemisfere mozga. Time se povećava mentalni i intelektualni kapacitet kod dece- zbog čega se sa pravom može reći da su logičke operacije koje deca obavljaju na abakusu prava moždana gimnastika, poput čučnjeva ili sklekova za mozak!

MENTALNA ARITMETIKA I VIZUELIZACIJA

Faza Mentalne Aritmetike podrazumeva više nivoe na kojima deca uče da računaju napamet, zamišljajući Abakus. Naime, u ovoj fazi prestaje se sa fizičkom upotrebom Abakusa, tako da ga deca sada vizuelizuju, a same kuglice i računske operacije zamišljaju. Stvaranjem mentalne slike u glavi, u zavisnosti od nivoa i sposobnosti, deca mogu vizuelizovati do 10 abakusa, time istovremeno obavljajući 10 različitih matematičkih operacija! Pri misaonom računanju, deca i dalje pomeraju prste kao da su im u rukama računaljke abakus. Naravno komplikovane moždane operacije izvode se i kroz igru, zabavne zadatke i obaveznu relaksaciju.

Učenje ovoj veštini, u najoptimalnijem periodu razvoja, obezbeđuje detetu lakši životni pristup kvalitetno ga pripremajući za najzahtevnije akademske, profesionalne i emocionalne izazove. Sve ovo čini da imate jedan razlog manje da brinete, barem kada je u pitanju budućnost vaših mališana. Njihovi potencijali su nepregledni, ali im je potrebna pomoć roditelja kako bi prepoznali svoje kvalitete. Probudite genijalca u svom detetu I pomozite mu da na vreme obezbeđuje sebi bolji život. O koncu, budućnost je upravo na njima.

Škola Malac Genijalac vrši upis novih članova, dovedite vašeg genijalca na testiranje, da i sam otkrije svoje sposobnosti!

Slobodno nas kontaktirajte: 0640017111 i www.malacgenijalac.com

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva