Lojalni igrači

Timovi su deo našeg života. Ponekad smo lideri u timu, a ponekad smo deo tima, ali svakom slučaju – svi želimo da imamo lojalne saigrače. Želimo oko sebe osobe od poverenja, na koje možemo da se oslonimo.

lojalni igraci


Lojalni igrači su članovi tima posvećeni idealima i zadacima koje tim ima ili postavlja. Ovo govorim zato što moramo biti svesni činjenice da je jedna stvar biti član tima, a sasvim druga stvar – biti lojalan član tima.

Lojalni igrači verni su timu i kompaniji za koju rade. Rade naporno na ostvarivanju zacrtanih ciljeva, ali daju i svoje odgovarajuće primedbe za poboljšanje rada tima i zadataka. Lojalnost nije u vezi sa vremenom provedenim u jednom timu, više je odlika ličnog karaktera i rezultat posvećivanja našem međusobnom odnosu, kao i uloženog poštovanja.“You don’t earn loyalty in a day. You earn loyalty day-by-day.”
Jeffrey Gitomer

Lojalni  igrači kao članovi tima imaju svoje karakteristike koje možete lako prepoznati. I korisno je prepoznatiih, kako biste  te ljude nagradili na odgovarajuć način, ali i da učite od njih:

– Odnos–njihov odnos prema vama je kao prema čoveku, a ne kao prema funkciji nadređenog. Zato, vaš odnos prema njima treba da bude sa poštovanjem, u prijateljskom tonu, dok istovremeno postavljate i čuvate i svoje granice.

– Nikad vas neće kritikovati pred drugima – uvek ima članova tima koji kritikuju, ali najčešće je to iza vaših leđa ili sa kolegama. Lojalni vas neće kritikovati pred drugima (znaju da se time se smanjuje vaš autoritet).

– Reći će vam sve što misle kako bi se poboljšalo poslovanje – debata je lepa i zdrava stvar, ali nekad može biti i kontraproduktivna, ako posao koji treba da se završi – jednostavno treba da se završi bez debate. Ove osobe će vas, nakon obavljenog posla, pozvati u stranu i reći vam šta misle o tome. Nemojte negodovati što to nisu hteli da kažu pred ostalima.


– Informacije koje ne želite da čujete, čućete od njih – zbog iskrenog i otvorenog odnosa koji imaju sa vama očekujte da čujete od njih informacije koje vam se najmanje sviđaju da čujete. Normalno, one bi trebalo biti potkrepljene i odgovarajućim primedbama i prigovorima za efikasno i efektivno obavljanje poslova.


– Podrška
–podrška koju ćete imati od njih je sveobuhvatna i stalna. Ona se manifestuje kako u vašem odnosu, tako i javno. Javno i pred drugim članovima timaizražavaju podršku vaših stavova.

 

– Iskrenost – ovi članovi su uvek iskreni sa vama, pa čak i kad žele da odu iz tima. Njihova lojalnost prema vama i vašim razmišljanjima i idealima nisu smanjene, već, jednostavno, žele nove izazove i motive u svom životu. Komunikacija koju imate sa njima je uvek otvorena i osećate da je lojalnost i dalje u igri. Ona se manifestuje u svakodnevnoj komunikaciji.

Svi smo mi sreli ovakve ljude, ali nažalost retko smo umeli da osetimo, vidimo i prepoznamo njihovu lojalnost. Jedno treba znati, s ovim ljudima  uspeh u obavljanju vaših poslova je više nego siguran. Uticaj vernosti, posvećenosti i respekta ovih osoba u timu ostavlja trag i otisak i nakon završetka posla.
 
Želimo vam uspeh u promeni
Kalin Babušku (@kalinbabusku)
Član tima
Macedonia Export
 
 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva