Kombinovanje ideja

 

Ova vežba kreativnog razmišljanja će vas veoma prijatno iznenaditi!

Kombiniranje ideja je jedna od fundamentalnih vežbi za razvoj kreativnog razmišljanja. Kada  kombinujete ideje, vi sledite u stopu kreativna dostignuća čovečanstva. Otkako su pećinski ljudi shvatili da štap može biti i oružje i alat, da koristeći više štapova mogu da izgrade sklonište ili da o štap, postavljen horizontalno iznad tla, mogu da obese delove odeće iznad vatre da se suše, oni su samo kombinovali ideje.

kombinovanje-ideja

Svi mi kombinujemo  ideje tokom celog dana, bez obzira da li smo svesni toga ili ne. No, mi sada želimo da svesno koristimo neograničene mogućnosti našeg mozga i da iskoristimo  namerno kreativno razmišljanje, kao veštinu. Mi želimo da iskoristimo naše sposobnosti lateralnog razmišljanja, da kombinujemo ideje na neverovatne načine, tako da možemo doći do briljantnih i originalnih ideja.

Kreativno razmišljanje – Vežba 1: Kombinujte Ideje

Na slučajan način daberite dve reči sa spiska reči na kraju članka. Kada ste odabrali dve reči, razmislite o njima. Predstavite jasno, u svom umu, ono šta predstavlja svaka od njih. Na listu papira napravite grubu mapu uma šta svaka od dve odabrane reči znači i predstavlja za vas.

Na primer, recimo da sam izabrao reč kamen i reč kamera.

Prvo, pravim mapu uma na temu kamen. Iz centralnog lika (nacrtan kamen) izvlačim grane: težak, mineral, okrugao, glatak, čvrst, hladan, da se može koristiti kao oružje ili kao ukras, ili za izgradnju, ili igru, …
Sad pravim mapu uma u vezi sa pojmom kamera. Kamera može biti pin-hole kamera, filmska kamera, digitalna kamera, video kamera. Ona snima fotografije, slike ili filmove. Tu je blic, ima dumad za podešavanje postavki ili pokrenanja fotografisanja ili snimanja. Tu je obično objektiv koji se može podesiti da se usredsredite na blizu ili na daleko, poklopac objektiva. Možete dodatno razmisliti o svim drugim načinima za korišćenje kamere.  Za hvatanje i snimanje događaja, za zabavu, za umetnost, stvoriti dramatične slike za prodaju stvari, po pitanju sigurnosti, i tako dalje.
Nakon što ste stekli jasnu sliku šta svaki pojam  znači za vas možete početi sa kombinovanjem ideja. Razmislite o tome kako se jedan pojam odnosi ili bi se mogao odnositi na drugi.

• Možete li napraviti kameru koja izgleda poput kamena? Na primer, za svrhu špijunaže.

• Možete li isklesati kamen da izgleda kao kamera?

• Možete li  kameru koristiti kao sistem za navođenje kamenih projektila?

• Možete li loviti i ubiti životinju kamerom?

• Kamenje se koristi za izgradnju zidova. Možete li izgraditi zid od kamera, ili celu kuću kamera u kojoj svaka ‘cigla’ ima kapacitet za film ili snimanje podataka ili događaja u kući? Zvuči baš blesavo, zar ne?

• Ili biste mogli graditi kuće od starih fotoaparata ili kamera. (Jedan čovek, u Srbiji, je napravio kuću od staklenih flaša. Tvrdi da je vazduh u flašama odličan termički izolator. U blizini Debrca postoji restoran izgrađen od flaša).

• Može li fotoaparat imati više prirodnih mineralnih delova, umesto plastičnih?

• Može li kamera fokusirati Sunčeve zrake tako da padaju na kamene zidove kuće i tako zagrevaju kuću tokom zime?

• Mogu li se kamenom prašinom gasiti požari. Kamera bi bila daljinski vođena bespilotna letelica koja ima šmrk za gašenje požara.

• Možemo li napraviti super teške kamere koje mogu biti bačene u okean ili more u cilju istraživanja podvodnog tla?

• Da li kameni kristali mogu da služe kao objektiv kamere za stvaranje sedmodimenzionalne slike???

• Zamislite kamenje koje tokom dana, pomoću kamere, apsorbuje svetlost a noću osvetljava ulice ili fontane?

U cilju vežbanja, sada bi trebalo da osmislite što više načina na koji biste kombinovali ova dva, ili druga dva pojma. Što su ideje, koje vam padaju na pamet, luđe, blesavije, otkačenije, to ste bliže originalnom rešenju.

Setite se da je jednom prilikom tabak papira slučajno upao u lepak i tako su nastale post-it kartice koje lepimo svuda po kancelariji kao podsetnike.

Slobodno pustite mašti na volju. Kada radite ovu vežbu, izbacite iz glave logičko razmišljanje. Kreativne ideje dolaze iz desne hemisfere mozga.

Primetićete, dok vežbate kombinovanje ideja, da većina kombinacija nema očitu neposrednu primenu. Za vas i mene. No, neko drugi može imati specijalizovana znanja u određenom području  i on će znati kako da iskoristi vaše maštovite kombinacije. (Setite se, kompjuter je nekada bio veliki kao soba, spor, nepouzdan, pregrejavao se, kvario, … A danas, tablet uređaj izgleda kao list papira, a koje sve mogućnosti ima. To je i kompjuter i telefon i fotografska kamera, samo što ne pravi kokice.  Već sutra će i to moći).

Na kraju članka imate spisak pojmova koje možete kombinovati. Počnite od bilo koja dva pojma i izbacite što više kreativnih ideja kako ih možete koristiti. Kada postanete ekspert u ovome, pređite na sledći korak. Sledeći korak je da kombinujete tri pojma. Tada je spisak mogućnosti mnogo veći. Slobodno odaberite i svoje, vlastite pojmove.

Spisak pojmova za vežbanje: trešnja, automobil, mobilni telefon, internet, pištolj, olovka, lav, staza, benzin, vatra, bombona, motor, okean, avion, hleb, noge, cigla, droga, bicikl, kamile, sok, cipela, kompakt disk, točak, kosa, svetlost, lišće, šljunak, sud, makaze, para, usne, miš, drvo, novac, kristalna kugla, gitara, hipnoza, oblak, ručka, knjiga, kralj, seks, plamen, zora, ogledalo, gas  svemirski brod, ronilac, bušilica, sekira, srce, svetac, zubi, dete, labud, pevanje, lopta, zoološki vrt, platno, kvasac, smrt, želja, vlaga, prozor, uho, kišobran, šator, krzno, palac, prijatelj, kravata, vagea baka, mast, pekmez, buket cveća, jezik, brak, buka, luk, pizza, pirat, pitanje, radar, miris, tenis, donje rublje, vrednost, vosak, lisica, …

Dodajte, slobodno, i svoje pojmove. Koristite rečnik, ako vam je tako lakše, i vežbajte, vežbajte, vežbajte. Ubrzo ćete biti iznenađeni rezultatima. Možda ćete neku od svojih ideja debelo unovčiti. To vam iskreno želim.

Autor teksta:
Branislav Maričić, direktor Edukativnog centra FINESA – Beograd,
Internacionalni predavač – instruktor Programa razvoja intelektualnih sposobnosti
www.branislavmaricic.com

 

 

 

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva