Domaći zadatak

Kada sam se pre nekoliko dana vratio sa zimovanja, na poslu smo se šalili da treba da napišem sastav: „kako sam proveo zimski raspust“. Setio sam se školskih dana kada su nas „terali“ da pišemo takav domaći zadatak nakon svakog raspusta. Zaintrigirao me je koncept domaćih zadataka i javio sam se kod nastavnika moje dece da čujem njihovo mišljenje o ovom pitanju. Drago mi je da su i oni potvrdili ono što sam i ja mislio, a i pročitao na Internetu o ovom konceptu i za šta se on koristi. Domaći zadaci, u tom periodu, uglavnom su nam davali radi ponavljanja obrađene materije, utvrđivanja odrađenog, podsticanje samostalnog razmišljanja i rada, istraživanje, ali i sticanja obaveza. U zavisnosti od uzrasta učenika, domaći zadaci se daju i kako bi se održao kontinuitet u učenju.

domaci zadatak

Ni sada, u starijem uzrastu, nije se ništa promenilo. Suština je ta, pa čak i „vording“. Takođe, kad nas neko pita: da li si uradio domaći, značenje može da bude:

  • Istraživanje – pre nego što uopšte i započnete da obavljate zadatak, uradite istraživanje. Iskoristite sve raspoložive alate da istražite osobu, kompaniju, potencijale.

  • Priprema – da li ste spremni za data zaduženja, odnosno da li imate dovoljno informacija, znanja i dokumenata? Ako su vam oni potrebni, nemojte se ustručavati da ih tražite. Ako ih nemate, nemojte uopšte ni da počinjete.

  • Analiza – na kraju dana, napravite reviziju obavljenog, analizirajte dobre i loše stvari. Vidite zašto su neke stvari pošle po zlu. Budite samokritični i učite na greškama.

  • Prioritizovanje – sigurno ste se našli u situaciji da imate da obavite previše posla, pa najbolje je da uradite listu prioriteta. Lista treba da bude podeljena prema kategorijama visokog, srednjeg i niskog prioriteta. Obaveze visokog prioriteta obavite odmah, obaveze srednjeg prioriteta nisu hitne, a obaveze niskog prioriteta mogu da sačekaju, ali nemojte ih zaboraviti.

  • Radna rutina – definišite svoju radnu rutinu u obavljanju posla. Nakon definisanja zadatka, odredite način na koji ćete ga obaviti, koji je najpogodniji za taj posao. Predvidite stvari koje mogu da vas ometu i, kada ih već znate, nemojte im to dozvoliti.

Jeste li uradili domaći?

Želimo vam uspeh u promenama,

Kalin Babušku

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva