Da li je Scrum pravi izbor za vaš biznis?

Gotovo da ne postoji uspešna kompanija u kojoj Scrum nije pustio svoje korene. U pitanju je agilni framework koji kompanijama pomaže da za mnogo kraće vreme kreiraju vrednost, testiraju svoj MVP (proizvod sa minimalnom funkcionalnošću) i prilagode svoj proizvod tržištu, željama klijentata, potrebama svojih kupaca.

Scrum se primenjuje u softverskim kompanijama poput Amazon-a, Google-a, Apple-a i sada polako ali sigurno zahvata i ostale oblasti poslovanja u kojima se lideri bore sa kompleksnim projektima poput bankarstva, zdravstvene nege, obrazovanja, modne industrije.

Za sve vas koji ste se pitali da li je Scrum pravi izbor za vaš posao, pripremili smo intervju sa Zoranom Vujkovim, jednim od najvećih Scrum experata sa naših prostora i aktivnim članom tima Agile Serbia.

Agilni framework Scrum se koristi u mnogim kompanijama u realizaciji proizvoda i servisa. Međutim, da bi zaista imao takav efekat vrlo je bitno da kompanija ugradi Agilne vrednosti i principe u svakodnevni rad i kompanijsku kulturu. Kako zaista izgleda proces primena ove poslovne metodologije?

“Dosta kompanija tvrdi da je agilno, ali većina ima jako veliki problem što je drugačije dizajnirana. U prošlom veku se insistiralo na hijerarhiji, bilo je bitno da se što manje istakne individualnost, a samim tim nije bilo ni ključnih indikatora performansi. Agile se primio kao obaveza, postao je vrlo popularan, ali pitanje je koliko kompanija jeste u stanju da brzo razvija softver, da brzo eksperimentiše procesima, novim idejama i inovacijama”, kaže Agile Coach Zoran Vujkov.

Zoran je u softverskoj industriji još od 1996, ali je od programera, preko projektnog menadžera stigao do Srcrum Mastera. Na osnovu višegodišnjeg iskustva i rada sa više od 100 timova, Vujkov ističe da niko ne može da bude zatvoren u svoj svet duže od nekoliko meseci, a da se ne pojavi sa nekim idejama na tržištu i izvrši na neki način inspekciju toga što radi, da li je to zaista prihvatljivo za tržište, da li je to ono što treba i da li idu pravim putem. Za najsvetlije primere izdvaja Google i Amazon.

“Scrum i Agile nisu sami po sebi svrha. Svrha svega je da se odgovori na promene na tržištu, na nove informacije, da se napravi proizvod, da se bude u stanju da se prikupe informacije, da se stiče znanje. Imajući to u vidu, moja poruka je ista koja je bila i pre 10 godina, a to je: ako već odlučite da idete ovim putem na prvom mestu treba da shvatite da je Agile način razmišljanja, način rada, set vrednosti…”

 Tokom karijere Zoran Vujkov je radio za Sony Ericsson, Barclays Bank, Schneider Electronic DMS, Telenor, Philip Morris, United Cloud, eFront i Puzzle Software. Ističe da je primena agilne metodologije putovanje, a ne destinacija i da ne treba da dođete u situaciju da kažete “sada sam agilan 2 kilograma i to mi je dovoljno.”

 “Svi žele da prilikom uvođenja promena mogu da pogledaju u kuvar i prepišu recept, misle da mogu da kopiraju druge i da prenesu u potpunosti njihovo iskustvo. Međutim, univerzalne promene ne postojeće;, kaže Vujkov i savetuje: “Ako krećete od početka, angažujte nekoga ko vam može pomoći da sve bude kako treba. Kada krenete pogrešnim putem potrebno je mnogo vremena da se vratite na pravi. Mnogo je faktora koji utiči na uspešnost agilne transformacije jedne firme, a među njima je u uloga Scrum Mastera. Njima, kao i celom timu koji radi na projektima, često je potrebna dodatna inspiracija i edukacija, primeri iz prakse, ideje i saveti koji su na najbolji mogući način predstavljeni upravo u knjizi osnivača Scruma, Džefa Saterlanda.”

 Od kada se krajem 2012. vratio iz Velike Britanije u Srbiju, Zoran Vujkov je predano angažovan u edukaciji o agilnoj metodologiji, a u prilog tome ide i njegova stručna podrška prilikom prevođenja i pripreme srpskog izdanja knjige Scrum – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena. Kroz knjigu Saterland objašnjava zašto i kako je došao na ideju Scruma-a, opisuje razloge zašto su uvedeni pojedini elementi i objašnjava kako i vi možete ostvariti svoje poslovne ciljeve njegovom primenom.

 “Čitajući ovu knjigu imaćete osećaj da aktivno učestvujete kroz putovanje jednog tima u samoj primeni Scrum-a. Ova izvanredna knjiga treba da bude deo arsenala svakog uspešnog tima. Ako ste se ikada dvoumili da li je Scrum pravi izbor za vaš biznis, ova knjiga će vas definitivno nadahnuti i inspirisati da nastavite ka ostvarenju vaših ciljeva uz primenu ovog framework-a”, poručuje Zoran.

 

 

 

 

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva