Ako mogu ja, možeš i ti

Dugo sam se kolebala kako da pristupim ovom tekstu: da li da pišem o Geriju Vejnerčuku kao o osobi koju svi već znaju ili pak treba da vam ga predstavim. Odlučila sam se za najsigurniju varijantu: da napravim anketu. Ona je pokazala da to što je meni Geri znak raspoznavanja za mnoge ne znači ništa.

I znate šta najviše volim u takvim situacijama?

geri1

Što je onoj većini koja za njega nije znala predstavljao otkrovenje.

Ok, ne morate da sada pretražujete “Gary Vaynerchuk”. Rećiću vam šta je prvo što ćete tom prilikom saznati: da je čovek serijski preduzetnik i osnivač digitalne agencije, čiji klijenti su neki od najvećih svetskih brendova.


“Family 1st! but after that, Businessman – a dude that Loves the hustle, people & the @nyjets – @vaynermedia. Tasted wine for years online!”


Tim rečima je opisan na sopstvenom sajtu.

Počeću od vina, jer i on je tako krenuo. Danas čuveni YouTube bio je tog februara 2006. tek u povoju, a Geriju je pala na pamet harzarderska ideja – da snima recenzije vina. Njegov otac držao je već 20 godina prodavnicu pića u Springfildu i Geri je znao apsolutno sve o vinima, uz to je od malih nogu bio “opasan” prodavac.

 

 

Prvi snimci bili su kao iz pećine, no to ga nije sprečio da za 5 godina snimi čak 1.000 epizoda Wine Library TV. Kombinacijom e-commerce, email marketinga i cena, ali na prvom mestu posvećenosti, nesvakidašnjim opisima vina i zavidnoj društvenoj inteligenciji, Geri je vrednost porodičnog biznisa sa 3 podigao na 60 miliona američkih dolara.

Negde na pola tog puta, shvatio je da mu digitalni marketing ide dobro i zajedno sa bratom osnovao je VaynerMedia, agenciju koja 6 godina kasnije ima oko 700 zaposlenih.


Ko zna za Vejnerčuka još iz vremena kada su pametni telefoni uzimali zamajac, predstavljen mu je uz varijaciju na temu “Beloruski migrant koji je snimao šarmantne i iskrene video recenzije vina i uvećao porodični biznis 20 puta“.


Oni koji ga poznaju iz kasnijih dana memorišu ga kao lika koji se bavi društvenim mrežama, investira u startape i konstantno ponavlja “hustle, hustle, hustle“. Uz njega je ta pomalo pogrdna reč dobila drugačiji prizvuk. Bar u mojoj interpretaciji.

Ova “zrelija” faza počela je 2014. kada odlučio da se ponovo kontinuirano vrati na YouTube kroz emisiju #AskGaryVee. Bio je to prvi video-blog takvog tipa na svetu, u kome neko odgovara na pitanja u vezi sa biznisom.

Mada je i do tada bio vrlo aktivan na društvenim mrežama Twitter, Facebook i Instagram (u koje je čak investirao sopstveni kapital) ovakav način komunikacije doprineo je, što bi marketari rekli, jačanju ličnog brenda i još većoj prepoznatljivosti. Toliko da postao jedan od najtraženijih govornika na svetu. Za predavanje od 45 minuta + 15 minuta odgovaranja na pitanja publike traži honorar od 125.000 dolara.

I dobije! Organizatorima konferencija se isplati da ga plate toliko, jer svi žele da ga čuju uživo. Demonstrira ono što propoveda – daje ekstra vrednost. Prošlog proleća prisustvovala sam njegovom predavanju na The Next Webu u Amsterdamu, kada su se javili momak iz Bugarske i devojka iz Grčke i rekli da su došli samo zbog njega.

Splet okolnosti je udesio tako da čak proćaskam na kratko sa njim. (ovde je taj video klip)

gari2

Ukratko: nakon predavanja je stajao ispred prostorije za govornike i bez ikakve pompe razgovarao sa ljudima koji su mu prišli. Dok sam tih nekoliko minuta čekala da dođem na red posmatrala sam Gerijevo ponašanje, pokušavajući da na osnovu i najmanjeg pokreta lica razaznam da li mu je dosadno sve to.

Nije izgledao tako. Potpuno je posvetio pažnju svakoj osobi koja mu je prišla da prozbore koju, kao da nije 154. tog dana koja ga je pitala za selfi ili da snimi video poruku za Snapchat.

Njegova neverbalna komunikacija u tim trenucima je ostavila najveći utisak na mene. Mnogo snažniji nego čitavo predavanje i sve što sam od njega čula do tada.

To je bio trenutak kada je zavredeo moje istinsko poštovanje. On jeste bučni prgavac, ali ne nastupa s visine. I u svakom njegovom javnom nastupu direktno ili između redova možete da čujete “ako sam mogao ja, možeš i ti“.

Kako? Izgaranjem.

Sam za sebe priznaje da nije superpametan, ni superobrazovan, ni superzgodan, ali je disciplinovanim trudom uspeo da udesi život kakav želi. Što je još važnije: uživa u svom putovanju.

geri5

Kroz razgovor sa poznanicima i kada pročitam poneki komentar ispod njegove Facebook objave shvatam da je svako pronašao nešto za sebe u Gerijevom vlogovanju na dnevnom nivou.

  • Nekoga je inspirisao da bude istrajan u ličnom brendiranju, da aktivno kreira sadržaj od vrednosti na društvenim mrežama i odgovori na svaku poruku.
  • Nekoga je ohrabrio da istupi u sopstveni biznis ili zapliva u novim vodama, kao što je on različiitm investicijama u startape, medijske kuće i pokretanjem specijalizovane agencije za reprezentovanje sportista.
  • Nekoga je podsetio koliko su porodica i zdravlje važni.
  • Nekoga je naučio šta zapravo predstavlja strateški pristup i da treba biti posvećeni praktičar.
  • Nekoga je ubedio da je važno ostati veran sebi, i da nije bitno koliko si novca zaradio, već na koji način.


Ima još i bitan splet okolnosti broj 2! Narednog dana The Next Web konferencije dobila sam na poklon tek objavljenu Gerijevu knjigu #AskGaryVee, urađenu na temelju pitanja i odgovora nastalih tokom istoimene emisije.

Nakon što sam je pročitala prva pomisao mi je bila: ova knjiga stvarno treba da bude prevedena na srpski jezik. Jer ima vrlo korisnih saveta je o marketingu, društvenim mrežama, razvoju biznisa, rintanju, liderstvu, angažovanju, prioritizaciji, izgradnji ličnog brenda, javnom nastupu…

Knjiga je čak i bolja verzija utoliko što možete natenane da se fokusirate na ono ŠTA je rekao, a da vam pažnju ne odvlači njegov energičan nastup.

I ta-na! Evo je u izdanju Finese. (detaljnije o knjizi)

 

geri3

 

Kada, kao ja, pratite Vejnerčuka na gotovo dnevnom nivou onda ima tu mnogo zanimljivih i poučnih priča, ali nisam htela da vas udavim sa svim odjednom.

 

Ostaviću vas sa meni omiljenim citatom iz knjige, za koju predviđam da će biti jedan od najvoljenijih novogodišnjih poklona za predstojeće praznike:

Biti fin je stvar izbora, način na koji izaberete da razgovarate sa ljudima čak i kada se nađete u vremenskom tesnacu, otkriće vašu pravu prirodu. To nema nikakve veze sa tehnologijom ili različitim generacijskim shvatanjem. Novac i slava ne menjaju ljude, već ih samo ogole.


————————————————————————————————————

Tekst preuzet sa bloga https://alex5rovski.com/knjiga-ask-gary-vee/

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva