A kakav si ti igrač?

U velikoj želji za promenom najpre moramo da preispitamo svoja razmišljanja, da ih preoblikujemo ili promenimo. Tek sa promenom razmišljanja smo u stanju da prepoznajemo znakove pokraj puta, dokaze da je progres u toku I da držimo dobar pravac. Nažalost, najveći broj nas gubi dragoceno vreme tražeći potvrdu da je čudo na pomolu, da će se samo od sebe desiti, bez naše inicijative i bez pomisli da možda treba da menjamo razmišljanja, a što je možda i najtužnije, neshvatajući da je čudo upravo u nama.

 

Treba vam podsetnik?

 

Džen Sinsero, fantastična autorka knjige “Budi i ti opaki igrač” (You are a badass), nas na strastven, vrcav i krajnje otrežnjujući način, vraća našem prirodnom opredeljenju koje smo zaboravili negde usput, a koje je ključ uspeha i prosperiteta svakog pojedinca: da volimo sebe. Ma koliko često I snažno svi mudraci ovog sveta i svi oni koji imaju nešto pametno da kažu, naglašavali, neumorno podvlačili i urlali kroz sve dostupne medije današnjice da je istina da ste Vi, baš VI, tako jedinstveni i fascinantni, posebni i fenomenalni, ipak se ispostavlja da je nekako daleko lakše i društveno prihvatljivije to ignorisati, kao nešto neprihvatljivo I nepotrebno. Iz nekog tako poznatog, a još uvek nepoznatog razloga, kao highlight života najisplativije je postaviti prosek. Samo da ne štrčimo, da se tu lepo učaurimo I gledamo kako život teče pored nas, naizgled bezbolno.

Možda u nekom zapuštenom, prašnjavom ćošku svesti postoji neko Ja, Rok Zvezda, oblepljeno paučinom, otupelo na sva dešavanja jer su svetla odavno pogašena. To Ja je predugo u backstage-u. Da, strašno vam je da se vratite tamo i pogledate u svoje tako snažno sabotirane instinkte I potrebe. Tako kao da gledate neki Tarantinov film, blaga jeza vas podilazi pri pomisli šta bi moglo da se desi da ste ipak imali “herca” da uradite TO:

Šta bi reklo društvo, roditelji?

Da li biste se izblamirali?

A i, kako biste vi tako jadni uspeli da dobijete posao u takvoj kompaniji?

Da date otkaz u toj rupi, pa od čega biste živeli!?

Da ostavite partnera, pijavicu vaše energije i nekog ko vas više uopšte ne ispunjava – ali ko bi VAS, osim njega, hteo?

Kada ste se poslednji put “upiškili” od smeha?

Džen Sinsero vam ovakve patetične izgovore neće oprostiti. Šta više nateraće vas da idete korak dalje: možda i jeste uspešni I imate mnogo novca, ali kada ste se poslednji put “upiškili” od smeha, pita ona?! I možda imate savršenu vezu sa svojim partnerom, ali zašto se ne biste i profesionalno ostvarili?! Ili našli vremena da naučite I italijanski jezik? Knjiga “Budi i ti opaki igrač” je onaj sveži lekoviti napitak koji ćete popiti ujutru rano, dok su vam još sva čula otupela. Od njega ćete izbečiti oči, smejati se do suza, otkriti novu dimenziju sebe koju ste zapostvili I bacićete se na posao odmah!

Možda ste od onih čije je merilo život na ekranu, tako lepo, smisleno i uzbudljivo, i onda uhvatite sebe kako zapravo isčekujete neki filmski epilog: neočekivano nasledstvo od strica iz Amerike, ljubav koja kuca na vratima ili napitak od kojeg gubitie 15 kg. Ali, ako zaista priželjkujete život, drugačiji od onog koji živite, pogodite šta – morate i da delujete drugačije. I pre nego što, preplašeni ovakvim predlogom, zbrišete u svoju zonu komfora – Džen će vas ošamariti jednim vrlo jednostavnim zahtevom – Pa zaboga, volite sebe!

Šta god da je vaš izgovor, Džen sa vama želi da podeli nesto jako važno – NE morate, ma NE SMETE da čekate one prepričavane momente preobražaja i prosvetljenja: ne čekajte da se nešto strašno dogodi da biste to uzeli kao “breaking point”, da biste shvatili sta možete i koliko. Ne tražite snagu u okolnostima, to je za one koji se kriju ispod proseka, stvarajte okolnosti sami.

I neumorno nas podseća: volite sebe.

To nas uvek vrati na početak, zapitate se kada ste to počeli da zaboravljate? I zašto?

Velika dremka

Ovu fenomenalnu autorku ne zanima kolikim gubitnikom ili promašajem sebe smatrate, koliko sebe osuđujete i šta vidite u ogledalu, ona se ne osvrće na takve jadne izgovore. Knjiga “Budi i ti opaki igrač” će vas naterati da se zapitate zašto ste se na prvom mestu učaurili!

“Velika dremka”, kako je Sinsero naziva, je kompromisni rezultat i kvalitet vašeg života, onog na koji ste sebe osudili, sa lažnim osećajem zadovoljstva, i u strahu da se barem na prstima ušunjate na drugu stranu vaše zone komfora. A i zašto biste? Uspeh je predodredjen za neke druge ljude, lepota za tamo neke holivudske zvezde, a inteligencija, pa sa njom se čovek rađa…

U moru ovakvih pogrešnih uverenja Džen nam baca pojas za spasavanje i podseća nas da je zapravo jednako lako verovati u to da smo fenomenalni ,kao I to da smo potpuni luzer – izbor je na vama. Razumete? Eto, toliko smo blesavi!

Autorka ovog izvanrednog vodiča kroz vašu svakodnevnicu objašnjava tu komičnu borbu sa samom sobom, koju bespogovorno vodimo svi, paradoksom sa časova joge. Ona nam na neodovljivo zabavan način prepričava svoje unutrašnje borbe, od trenutka kada procenjuje da nije u stanju da izvede odredjenu pozu, preko nemog zapomaganja i prizivanja Svevišnjeg u pomoć, do onog momenta u kojem uspeva da usaglasi svoje telo i duh i da bude u zenu – ali, ne za dugo, jer odmah tu iza ćoška čeka strah da ona to ne može i tako se sve nastavlja u krug! Zvuči poznato?


Budi i ti opaki igracSmešno je i to koliko nam je lakše da poverujemo u tuđe savršenstvo nego u svoje lično! Naći ćete i tu oko sebe, i oko sveta, ljude koji su uspešniji ili lepši ili pametniji – paralisani takvim “izazovom” obrećete se u takvim malicioznim osećanjima u kojima leži koren svih nesupeh. To, naravno, ne znači da ne treba povremeno imati uzor ili mentora, ali morate negovati sebe, šta god to značilo za vas – da budete manje ili više slični ljudima iz vašeg okruženja. A, okružite se ljudima koji vas zavređuju, ne zato sto vam treba potvrda da ste to što jeste, nego zato što su ljudi oko vas vaša ogledala – birajte ljude u kojima ćete videti najlepše u sebi, koji ce iz vas izvlačiti samo najbolje.

Odlučite, ali ne onako dok ne postane neprijatno, dok vam ne bude neugodno, nego do kraja – do cilja!

Sada i vi možete koristiti “silu” da biste “rasturali”!

I, zaboga, VOLITE SEBE!

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva