5 stvari koje o uspehu možemo da naučimo od olimpijskog šampiona

Pripremajući “Preokret” Branislava Mitrovića, golmana vaterpolo reprezentacije Srbije, shvatili smo da to neće biti obična autobiografija, već priručnik i putokaz za buduće šampione. I da ona nije samo i isključivo namenjena sportistima, već svima koji žele da rade na sebi. Prve reakcije čitalaca to su nam i potvrdile.


branislav mitrovic

Bane je pre godinu dana postao olimpijski šampion, što je san svakog sportiste. Na putu do vrha Olimpa bilo je najrazličitijih izazova, iz kojih je on mnogo toga naučio.

Ovo su samo neke od važnih lekcija koje možemo da naučimo iz njegovog iskustva, a o kojima je detaljno pisao u autobiografiji “Preokret“:

1. Ako nešto ne znaš – pitaj

Više puta u knjizi Branislav je istakao da je počeo da postiže vrhunske rezultate kada je krenuo da se interesuje kako to još može da napreduje van bazena i šta može da učini kako bi njegove partije na golu bile još bolje. Tako je i osluškujući svoje telo shvatio da mu ne odgovara u potpunosti trenutni način ishrane. Nije se libio da pokuša da primeni ono što je drugima dalo rezultate, ali i da pita za savet. Jedan od njih odveo ga je u Centar dr Gifing i kada je nakon pregleda i konsultacija sa nutricionistom dobio preporuku kako da sebi prilagodi režim ishrane – vrlo brzo je, bez velikih odricanja, video rezultate. „Prvo što sam osetio od kada sam počeo ovako da se hranim, bilo je da mogu mnogo duže da izdržim trening visokog intenziteta, iako mi je već bilo skoro 30 godina. Kad bih se jako umorio u toku treninga, malo bih se odmorio i mogao sam opet. I tako nekoliko puta u toku treninga”, zapisao je srpski golman.

2. Uvek pred sebe postavljaj nove izazove

Nakon što je osvojio zlatnu medalju na svetskom prvenstvu i zvanično bio proglašen za najboljeg golmana planete Bane Mitrović je osetio zasićenje. U knjizi nam opisuje zanimljiv dijalog sa čuvenim Peterom Birošem, čovekom koji je tri puta bio olimpijski šampion sa Mađarskom i član je vaterpolo Kuće slavnih. Po povratku iz Kazanja trenirali su zajedno i Biroš, primetivši da Branislav brani sa pola snage, upitao ga je da li mu se uopšte brani. Bane mu je više kroz šalu odgovorio: “Pa ja sam najbolji golman sveta, ne moram toliko da zapinjem”. Peter mu je uzvratio rečenicom koju će zauvek pamtiti i zbog koje mu je neizmerno zahvalan. “Zato i treba da zapinješ i da radiš, da budeš još bolji”. Bio je septembar 2015. i od tog trenutka Mitrović je počeo da se priprema za Olimpijske igre u Riju. Epilog znate.

3. Prihvati nesavršenog sebe

Veliko je priznanje jednog sportiste, posebno domaćeg, da je potražio pomoć psihologa. A jedna od najvrednijih lekcija koju je naučio može da se sažme u kratku rečenicu: ti nisi bog… Mitrović je to ovako opisao: “Precenjujući svoje mogućnosti postavljamo sebi ciljeve koji nam nisu dostižni i tako predodređujemo sebe za poraz. Potpuno nesvesno to činimo. Mislim da se i ja još borim sa prihvatanjem nesavršenog sebe. Često ne mogu da prihvatim grešku, želeo bih da sve bude savrešeno. Izuzetno mi je značilo i kada mi je psiholog stavio do znanja da su svi moji rivali zapravo isto kao i ja obični ljudi i da treba da ih doživljavam kao sebi ravne. Mislio sam da su protivnici veći od mene, da ja nisam kadar da ostvarim pobedu, da odbranim šut nekome. Što su bili veći mečevi osećao sam haos i strepnju, što me je godinama blokiralo u nameri da do kraja ispoljim svoj kvalitet.”

4. Preuzmi inicijativu, postaraj se za sebe

Mantra koja se provlači kroz čitavu knjigu je pomeranje sopstvenih granica bez obzira na spoljne faktore. Mitrović je po odlasku iz Partizana u Mađarsku shvatio da, ukoliko želi da napreduje, mora i individualno da radi na sebi. To ga je motivisalo da i kada nema treninge sa ekipom, dolazi dodatno da vežba. To ga je motivisalo i da uz pomoć psihologa popravi svoje samopouzdanje, a uz pomoć nutricioniste Centra dr Gifing balansirao svoju ishranu, što se višestruko pozitivno odrazilo na njegove sportske rezultate.

5. Čuvaj zdravlje na vreme

Bane u svojoj knjizi opisuje koliko mukotrpan proces su mu bili operacija i oporavak ramena, nakon čega je mesecima bio odvojen od bazena. Konstatovao je da je time platio ceh zanemarivanja sitnijih povreda, koje nije sanirao na vreme. “Nisam mario za sitne povrede. Samo sam išao dalje. U novi trening, novu utakmicu. Želeo sam stalno i iznova i iznova da se dokazujem. Mislim da me je to i koštalo povrede. Kao kad čuješ da na automobilu nešto nije u redu, ali ti nastavljaš da ga voziš, i tako sve dok ne stane. E to se desilo sa mnom.”

Ima u “Preokretu“ još mnogo korisnih lekcija, ali verujemo da će je svako, u skladu sa svojim afinitetima, čitati drugačije. Jedno je sigurno: zajednička misija nam je da vas ovom knjigom ohrabrimo da preuzmete inicijativu i istrajno radite na ostvarenju svojih ciljeva.

 

Ako makar jedna osoba inspirisana Branislavovim primerom pronađe svoj put ka uspehu, smatraćemo našu misiju ispunjenom.

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva