5 novogodišnjih poklona za one koji mnogo rade

Čak i da imate neograničeni budžet na raspolaganju, sigurna sam da većini nije lako da odabere novogodišnje poklone za drage osobe. I vrlo su česta pitanja: “šta da kupim osobi koja ima sve?” Postoje dva (ispravna) kriterijuma za odabir poklona:
– Znamo da određenoj osobi nešto treba, jer nam je rekla ili smo primetili
– Spoznali smo da bi određeni poklon popravio kvalitet života osobi kojoj ga darujemo.

Ovom prilikom ću se fokusirati na drugi slučaj i predočiti vam nekoliko ideja za novogodišnje poklone za ljude koji su i tokom 2016. previše radili.

1. Room Escape game

Ako mene pitate, najzanimljivije što su video igrice iznedrile su Escape games, odnosno njihova transformacija u stvaran svet. Svaka čast i virtuelnoj realnosti, ali ipak je posebno uzbudljivo opipljivo iskustvo dok pokušavate da izađete iz sobe rešavajući niz logičkih problema, zagonetki i misterija koje su skrivene među predmetima u prostoriji. Igra je namenjena za oko četvoro ljudi, koji su sat vremena zatvoreni u jednoj prostoriji ili stanu. Velika većina njih odluči da odloži telefone, a i oni koji ih ponesu, toliko su okupirani istraživanjem, da na mobilni i zaborave. Prava retkost u današnje vreme, složićete se. To je ujedno i prilika ne samo za razvijanje moždanih vijuga, već i da osobe s kojima ste u Escape sobi upoznate iz drugog ugla. Zato verujem da će vam prijatelji biti zahvalni ako im uplatite Room Escape termin, a danas ovakvih soba ima širom Srbije i različite su tematike.

2. Bojanka za odrasle i bojice

Proizvođači drvenih bojica i flomastera kažu da su ove godine morali da uvedu i treću smenu kako bi proizveli dovoljan broj olovaka. Potražnja je porasla zbog antistres bojanki za odrasle. Za razliku od dečijih bojanki, ove imaju motive sa mnogo više detalja koji osim zabave i kreativnog izražavanja služe za oslobađanje napetosti i nervoze. U slučaju da želite da budete unikatni onda možete da na internetu pronađete šeme, odštampate ih i ukoričite u personalizovanu bojanku koja će nositi posebnu priču za osobu kojoj je poklanjate.
I naravno – ne zaboravite bojice! 🙂

3. Knjiga

Predložiću vam dve knjige, pa vi odaberite i imajte na umu da nisu za one koji žele da ostanu ušuškani u zoni komfora. “Obogatite se radeći četiri sata nedeljno” Timotija Ferisa i “Bogati otac, siromašni otac” Roberta Kiosakija i Šeron Lehter. Primetićete da obe u naslovu imaju reč “bogatstvo”, ali u kontekstu savremenih moneta za bogatstvo – vremena i mobilnosti. Okarakterisala bih ih kao moderne priručnike koji zastupaju stav da je prava moć mogućnost izbora. Naslov knjige Tima Ferisa zvuči kao preveliko obećanje i šarlatanski, međutim on na ličnom primeru objašnjava šta znači raditi pametnije, a ne više. Hrabro otvara mnoga pitanja i usmerava kako da svako ko čita pronađe odgovore. “Bogatog oca” mnogi smatraju biblijom za sve koji žele da budu finansijski pismeni. I to nije bauk. Makar kada je Kiosaki u pitanju, jer na vrlo jednostavan i zanimljiv način objašnjava kako steći i upotrebiti finansijka znanja.

4. Planer

Možda ovaj predlog zvuči kao kliše, ali pronaći planer po meri zaista nije lako. Naravno, u slučaju da ga uopšte koristite. Ako imate prijatelje koji uprkos brojnim obavezama ne koriste planere, predočite im kakve benefite mogu da imaju od pisanja dnevnika ili planera. I da – baš pisanja, jer zapisivanjem rukom naše ideje, želje i ciljevi ostaju trajnije u pamćenju. Osim memorije, pisanje podstiče i kreativnost. Odabirom makar i najjednostavnijeg rokovnika (ali s uputstvom za upotrebu!) vi onome kome ste taj novogodišnji poklon darivali šaljete poruku da pažljivo koristi svoje vreme i da mu želite da bude srećniji, pozitivniji i zdraviji. Posebno treba da obratite pažnju da planer ima dobre korice i kvalitetan povez da bi preživeo godinu dana turbulentne selidbe na relaciji torba – fioka.

Lep dizajn se podrazumeva, jer ipak je to nešto čemu treba s radošću da se vraćamo.

5. Članska karta planinarskog društva

Sigurno ste od sportskih radnika čuli da je oporavak jednako važan kao i naporan rad na treningu. Isto važi za apsolutno sve aspekte života i ne tiče se samo fizičkog, već i mentalnog oporavka. Ukoliko imate prijatelje koji mnogo rade i potpuno su zaboravili da makar jednom nedeljno odu u šetnju kroz obližnji park, šumu ili pored reke, onda ih podstaknite da koriguju životne navike. Na primer, poklonite im člansku karticu lokalnog planinarskog društva (adresar planinarskih društava u Srbiji) i raspored aktivnosti. Još bolja situacija bi bila da postignete dogovor da bar jednom u mesec dana zajedno idete na pešačke ture koje organizuju.

Uživaćete u prirodi i upoznaćete nove predele i nove ljude.

Objavljeno u kategoriji Blog. Bookmarkuj preko ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dobrodošli u našu online knjižaru

Ostavite nam svoju email adresu i budite u toku sa našim akcijama, novim knjigama i zanimljivostima iz izdavaštva